Николай Младенов. Снимка: архив, Булфото

Реакциите в македонските медии след изявленията на депутати от Европейския парламент във връзка с нарушаване на човешките права на граждани на Република Македония, самоопределящи се като българи, пораждат основателни притеснения.

Това е заяви по повод на изявления в македонските медии българският министър на външните работи Николай Младенов.

Докато целият ни регион сe отърсва от комунистическото наследство, парадоксално звучат опитите да се черпят исторически аргументи от периода на Коминтерна, заявява Младенов.

Идеологизацията на историята не e помогналa никому и не e решилa нито един значим социален или икономически проблем.

Миналата седмица евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев съобщи, за „поредния акт на дискриминация срещу македонски граждани, които открито заявяват своето българско самосъзнание и идентичност”.

Поводът беше заплахите към семейството на председателя на Българския културен клуб в Скопие (БККС) Лазар Младенов.

"Много е разочароващо, че през 21 век все още рефлексите и ретроградните практики от минали епохи са живи в Република Македония и тя не успява да скъса с тях", заяви българският евродепутат, който е и заместник-председател на Комисията по външни работи на ЕП, по повод отстраняването на съпругата на председателя на БККС от държавна фирма под претекст за съкращаване на персонала.

В отговор македонската преса обвини Ковачев в разпространяване на национализъм.

В България има всичко но не и българи. В България няма македонско малцинство, защото македонците са мнозинство”. Това се казва в авторски текст на председателя на неправителствената организация Световен македонски конгрес (СМК) Тодор Петров, публикуван в скопския вестник “Вечер”.

„В България само циганите и турците не са македонци! Не е въпросът дали македонците в Македония са българи, а има ли българи в България без македонски корени”, посочва в материала си Петров.

Нашите съседи и приятели ще спечелят много, ако гледат напред и градят бъдещето на държавата си в Европа, а не се взират в миналото през призмата на овехтели идеологически конструкции, отбелязва министърът на външните работи Николай Младенов.

Той определя като неприемливо "системно да се оказва натиск и да се проявява нетолерантно отношение спрямо законно регистрирани организации в Република Македония като Българския културен клуб - Скопие, чиято дейност е свързана със защита на човешките права, върховенството на закона и има за цел да сближи двете съседни страни".

Убедени сме, че с възприемането и прилагането на демократичните ценности ще се създадат условия за икономическо благоденствие, добросъседски отношения и общо европейско бъдеще, заяви още Николай Младенов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase