Президентът Росен Плевнелиев на "Пирин пее". Снимка: архив, Булфото

Заявих категорично на македонския президент, че България никога няма да направи компромис със своята история, нито с историческите факти за региона и те ще останат такива, каквито са от най-древните времена. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по повод поредния опит на Македония да присвои част историята на България. Той уточни, че разговорът с колегата му е проведен по време на последната им среща в Белград.

Посочих, че манипулирането на историята, идеологизирането и подмяната на историческите факти не е помогнало на никой от Балканите, допълни Плевнелиев. Според него фактите от историята трябва да се оставят на историците, а политиците от двете страни на границата да работят за добросъседство с европейски подход и заедно да градят добро сътрудничество, мостове, тунели, жп връзки, общи мероприятия.

Още по темата

Държавният глава добави, че същата визия е споделил с него македонският президент Георге Иванов на среща преди два дни в Брюксел. Росен Плевнелиев изрази надежда, че дългогодишните опити от страна на Македония за разединение и подмяна на историята ще останат в миналото. В тази връзка президентът на България очаква един нов подход на взаимоотношение между политиците на двете страни, за което очаква и конкретните доказателства.

България протяга ръка на Македония и очакваме конкретни доказателства, че се намираме в нова фаза на развитие в отношенията. Искам ясно да заявя, че това дали сме европейци и дали споделяме европейския подход, се познава не по това какво декларираме в Брюксел, а какво правим вкъщи, каза той. Затова българският президент се надява, че това вече е нов подход, който очаква да бъде изпълнен със съдържание от страна на македонските политици.
 Ако са искрени думите на македонския президент, много скоро ще реализираме една обща инициатива - изграждането на паметник на Димитър Талев в Прилеп, допълни Росен Плевнелиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase