Трайчо Трайков. Снимка: БТА

Сделката за Булгартабак е по-добра от тази, която готвеше предишното правителство, посочва министърът на икономиката Трайчо Трайков, цитиран от пресцентъра на МИЕТ.

Надзорният съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, който е избран от НС, определи в сделката за Булгартабак критерии, които дават приоритет не на цената, а на социални ангажименти и изкупуване на количества тютюн.

„И преди съм казвал, че като министър на икономиката бих предпочел по-голяма тежест на пазарните критерии“, допълва министърът.

За повишаване на финансовия ефект за държавата са изтеглени 100 млн. лв. под формата на извънредни дивиденти от резерва. Така надвишихме оценката от 119 млн. евро, изготвена от предишното правителство при несравнимо по-добра конюнктура тогава и значително надхвърлихме борсовата капитализация на дружеството, посочва Трайков.

"Мога спокойно да кажа, че преди 8 години по времето на кабинета на НДСВ, големите тютюневи концерни все още не бяха разположили своите инвестиции и производствени мощности в района и тогава е можело да се постигне много успешна сделка с голяма компания от тютюневия бранш“, смята министърът.

Той отбелязва, че сега сделката е в ръцете на Агенцията за приватизация и на Надзорния й съвет.

Още по темата
След като е започнала процедурата, въпреки че съм принципал на държавното участие в Булгартабак, по закон не участвам във вземането на решения. Отговорността на агенцията е голяма, тъй като трябва да уточни ангажиментите на инвеститора в договора, отбелязва министърът.

Той се закани, че заедно с вицепремиера Дянков и премиера Борисов ще следят много внимателно този процес.

Кандидат за държавния дял на "Булгартабак" е базираната в Австрия, но създадена предимно с руски капитали фирма БТ Инвест ГмбХ, която иска да го закупи за 100,1 млн. евро.

Вчера Трайков проведе спешна среща с премиера, след като разговаря за параметрите по сделката с шефа на Агенцията за приватизация, изпълнителния директор на Булгартабак Иван Биларев и Юлия Ненкова, председател на Надзорния съвет на приватизационната агенция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase