Снимка: БТА

Представителите на Холандия очакват да наблюдават за по-дълъг период предприетите промени в България по отношение на  организираната престъпност и корупцията, тъй като до неотдавна  докладите на ЕК в тази област са породили безпокойство. Това  заяви пред български журналисти в Люксембург вицепремиерът  Цветан Цветанов, който участва в заседанието на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи.

На заседанието бе обсъдена  перспективата за присъединяването на България и Румъния към  Шенген.
Явно последните два доклада не са били достатъчни за тях,  надявам се предстоящият следващия месец да потвърди тенденцията, очаквана от нашите партньори, добави вицепремиерът, цитиран от БТА. 

За нас е  изключително важно, че на днешния Съвет на ЕС министрите на  Франция и на Германия отчетоха постиженията на България, посочи  Цветанов. Той добави, че Съветът е потвърдил доклада за техническата  готовност на страната ни за присъединяване към Шенген, както и  направеното в областта на борбата с организираната престъпност и корупцията.

Изключително полезна за България и Румъния е приетата днес позиция, че не по-късно от септември тази година  трябва да бъде взето решението за влизането на двете страни в  Шенген, независимо наведнъж, или поетапно, коментира  вицепремиерът.

По неговите думи представителите на всички държави, с  изключение на една /Холандия/, са били позитивни в оценките си  за направеното от България и Румъния. Холандия имаше определени  резерви, но очаквам след публикуването през юли на доклада на ЕК за сътрудничество и оценка нещата да изглеждат съвсем различно, допълни той.

Още по темата
 По-рано днес на пресконференция министърът на вътрешните  работи на Франция Клод Геан уточни, че е вероятно да бъде приложен вариант, при който България и Румъния да се присъединят към Шенген поетапно - първоначално с въздушните и морските си граници, а на следващ - и със сухопътните.

Вицепремиерът  Цветанов уточни, че и досега всяка държава се е присъединявала  към Шенген на повече от един етап.  Геан добави, че за допълнително повишаване на доверието на  партньорите, представители на страните от Шенген може да правят  внезапни проверки по нашите граници.

Попитан как България приема тази перспектива, вицепремиерът Цветанов уточни, че европейски  офицери вече участват в подобен контрол в рамките на Фронтекс, а подобна възможност, посочена от министър Геан, е била обсъдена  и одобрена при неговото посещение в София по-рано тази година. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase