Снимка: Булфото

Холандското правителство ще се произнесе през 2012 г. по исканията за присъединяване на България и Румъния към Шенген, след изпитателен период за двете страни.

Това заяви в четвъртък холандският министър за имиграцията Херд Леерс, цитиран от Франс прес.

Още е прекалено рано, за да се вземе решение и без съмнение ще трябва да мине известно време, преди да сме в състояние да го направим, обясни той.

"Ще изискваме от новите страни да контролират ефективно общите ни граници. Освен това е наложително съдебните реформи в България и Румъния да са ефективни и необратими", добави министърът.

Още по темата

Правителствата на страните-членки на Шенгенското пространство очакват доклада на Европейската комисия, който трябва да бъде публикуван през юли, за реформите на съдебната система и за борбата с корупцията в двете страни, отбелязва агенцията.

"Ще проучим внимателно този доклад", заяви Леерс и подчерта, че решението на неговото правителство ще отнеме известно време.

Изпитателният срок ще продължи до следващия доклад на комисията, предвиден за 2012 г., уточни анонимен холандски източник, цитиран от АФП.

Процедурата предвижда първо вътрешните министри от Шенген с единодушие да решат дали и кога България и Румъния да бъдат приети, а след това договореността се потвърждава на среща на върха от лидерите на 25-те шенгенски държави.

Франция, Германия, Холандия, Финландия и още няколко страни обявиха по различни причини, че искат отлагане на приема на София и Букурещ.

Междувременно Европейският парламент потвърди в сряда с очаквано голямо мнозинство, че България и Румъния отговарят на изискванията за членство. 487 от 736 евродепутати гласуваха "за" приемането, 77 се обявиха "против", а 29 се въздържаха.

Така парламентът стана втората институция, след Европейската комисия, която заяви, че двете страни трябва да станат част от Шенгенската зона. Мнението им обаче е само консултативно, тъй като според споразумението само страните, които членуват в Шенген, могат да приемат нови попълнения и при това с единодушие.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase