Снимка: БГНЕС

Бившият финансов министър Симеон Дянков коментира предложението на ГЕРБ за съставяне на правителство с първия мандат. Пред Дарик радио Дянков сподели, че този състав, който е предложен да състави кабинет, няма амбиция да вкара България в еврозоната.

“Ако това правителство имаше истинско желание да влиза в еврозоната, тогава министър на финансите щеше да бъде политик от ГЕРБ или от ДПС, или дори от трета партия като „Има такъв народ”, каза още Дянков.

По думите му, ако предложеният от ГЕРБ кабинет бъде приет, няма да се бърза за влизане в еврозоната, а просто ще се правим, че вървим напред, но реално няма да е така. Според Дянков към този момент стабилността на бъдещия кабинет е по-важна. “2022 г. и 2023 г. се харчеше в сектори, които не подпомагат на конкурентоспособността на икономиката и по този начин се “помпаше” инфлацията сектори, в които и досега инфлацията е по-голяма от средната европейска”, каза още той.

Като "силен ход" Дянков определи действието на ГЕРБ да върне мандата изпълнен още в деня на получаването му. “Смятам, че това беше силен ход, защото в противен случай,  ако се изчакваше една цяла седмица, както е възможно по Конституция, какви ли не слухове щяха да вървят - по какъв начин ще се върне мандата - пълен, празен и така нататък. Това е силен ход, защото веднага може да се говори не  какъв ще е мандатът, а колко бързо ще влезе в парламента”, допълни бившият министър.

Дянков все пак изрази надежда, че ще има кабинет, реализиран с първия мандат. И допълни, че е възможно да има някои промени в състава на кабинета, но това е нормално и в реда на нещата.
 
“Макар че ГЕРБ е първа политическа сила с голяма преднина, все пак им трябват други партии - ДПС със сигурност, ИТН може би или някои от другите партии да се включат. За да има стабилно правителство трябва да има политически представители на тези партии, а не така наречените експерти”, каза още Дянков.

Той уточни, че Борисов трябва да казва, че ДПС няма да бъде в изпълнителната власт, за да се предпази от постоянните атаки на някои от политическите си опоненти. “Всички знаем и средният българин със сигурност знае, че без ДПС не може да се управлява. Те просто са втората най-голяма политическа сила и е смешно да се говори “ние ще имаме правителство на малцинството с под 70 депутати” - това не е възможно и вместо да се крием и да казваме “това е кабинет на  ГЕРБ и ще искаме подкрепа на всички политики от другите”.  За да има стабилно правителство е редно да има разговор,  да се предложат и да се приемат някои от министерските постове от други сили, не само от ДПС", добави още Дянков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase