Няма да има анкетна комисия Снимка: БТА

Въпреки обединените сили на „Коалиция за България”, ДПС и „Синята коалиция”, управляващото мнозинство отхвърли създаването на анкетна комисия, която да проучи скандала "Горна Оряховица".

Предложението е на десницата. Депутатите искат комисията да проучи фактите и обстоятелствата около случая с бебето и поведението на Цветан Цветанов, който прочете публично информация от СРС-та.

Основното острие на управляващите в днешната битка се оказа депутатът от ГЕРБ Павел Димитров. Той твърдо отстояваше тезата, че само прокуратурата е компетентна да реши дали Цветанов е нарушил закона или не.

Христо Бисеров от ДПС обаче припомни вчерашното решение на обвинението и го сравни с днешно интервю на главния прокурор Борис Велчев. В него Велчев смело заявявал, че „прокуратурата не е изтривало за политическа отговорност”.

„Това неадекватно поведение може да има един отговор – адекватно поведение от нас. А първата крачка е създаването на анкетната комисия”, поясни Бисеров.

Иван Костов от своя страна увери, че комисията не цели да съди министъра. Но припомни, че именно Цветанов издаде присъда от пленарната трибуна.

„Лекари убийци на бебета в Горна Оряховица продължават да израждат родилки! Ако е вярно това, което е казано тук от трибуната! Ние няма ли да ги спрем? Ми цял град Горна Оряховица отива да си изражда там жените. Какво правим?”, възмути се Костов.

Вторият поглед на скандала пък прехвърля топката към лекарския съюз. Според лидера на ДСБ докторите от Горна Оряховица би трябвало да бъдат наказани заради езика си.

„Всички знаем истината. Тя е много нелицеприятна. Вицепремиерът, загубил нерви, атакуван може би прекалено остро, използва средства за защита тук, от тази трибуна, които са недопустими. Но по този начин създаде несигурност и тежък шум в системата на здравеопазването”, заяви още Костов.

Командира призова мнозинството да не бяга от тази отговорност, защото в противен случай щяло да „добяга до предсрочни избори”.

„Вицепремиерът Цветанов не е обвинявал никого от тази трибуна. Той прочете СРС-тата, за което прокуратурата е дала своето съгласие”, настоя отново Павел Димитров от ГЕРБ.

„Не сте били в залата, искате ли стенограмата?”, репликира веднага Костов. Вместо Командира, част от изказването на Цветанов цитира малко по-късно Мартин Димитров.

„Как едно живо бебе е умишлено умъртвено? Искам да ви пожелая само едно – да не ви се случва на вас и вашите близки”, повтори Мартин Димитров думите на вицепремиера Цветанов. 

Вече независимият Тодор Великов и днес застана твърдо зад ГЕРБ. Той разказа личната си драма. Баща му е лекуван в тази болница и починал на 56 години, защото докторите не успели да открият, че има захарна болест.

Великов допълни, че познава и шефа на болницата Миролюб Кожухаров, който бил следствен по няколко дела. Въпреки това депутатът също е убеден, че не трябва да се създава анкетна комисия.

Още по темата

Тезите в дебата бяха изчерпани за около час. Въпреки това дискусията продължи и дори се наложи зам.-председателят на парламента от ГЕРБ Анастас Анастасов да поиска почивка 10 минути преди редовната такава.

След нея думата взе единствено Павел Шопов от „Атака”. Той заяви, че случващото се днес е „добре съгласувана акция между БСП, ДПС и СДС. Първата такава”, уточни Шопов.

Гласуването малко по-късно потвърди – и левицата, и десницата, и ДПС подкрепиха комисия „Цветанов”.

По-любопитна обаче се оказа позицията на ГЕРБ. 18 от тях се въздържаха.

При поисканото прегласуване резултатът беше потвърден, а комисията отхвърлена с 90 гласа „против”. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase