Снимка: БГНЕС

Въпросът за дипломатите – сътрудници на Държавна сигурност, е бил поставен на българския премиер по време на приключилата в Брюксел среща на Европейската народна партия, предаде БНР.

Бойко Борисов обаче съобщи, че е получил от ЕНП очакваната подкрепа за присъединяването ни към Шенген. Той заяви, че било взето решение да бъде създадена специална работна група с представители на страните, които имат съмнение дали трябва да се присъединим през следващата година.

Още по темата
Генералният секретар на Европейската народна партия Антонио Лопес е поискал лично Бойко Борисов да му обясни как е възможно толкова години след демократичните промени България да има толкова много дипломати, свързани с бившата Държавна сигурност.

Учудващо е, че на този фон се отнасят толкова благосклонно към нас, коментира Борисов по повод амбициите ни за Шенген.

По предложение на председателя на Европейската народна партия Вилфрид Мартенс е решено да се създаде специална работна група от представители на страните, които имат съмнения, като Франция и Холандия и евентуално други.

Техни представители ще могат да прегледат всички налични данни за готовността ни, както и да дойдат на място в България и да получат от министерствата на вътрешните и външните работи, каквато поискат допълнителна информация за направеното у нас.

„Не съм се ангажирал само за съдебната система, защото това не е във възможностите ми”, каза Бойко Борисов. Той не коментира дали това решение го прави по-голям оптимист за датите и сроковете за Шенген.

Премиерът обаче е оптимист, че ще докажем изпълнение на всички изисквания.

Междувревемно започна заседанието на Съвета на Европейския съюз в Брюксел, в което участва и българският премиер Бойко Борисов, информираха от пресслужбата МС.

На срещата лидерите на страните членки ще излязат с общо решение относно общите характеристики на постоянен механизъм за действие при кризи. Целта му е запазване на финансовата стабилност на Еврозоната.

Очаква се да бъде разгледано и предложението на Европейската комисия за предоставяне на статут на страна кандидат на Черна гора въз основа на осъществения досега напредък в изпълнение на критериите и изискванията за получаването на този статут.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase