Дипломатите сътрудници на Държавна сигурност трябва да освободят постовете си, смята министър-председателят Бойко Борисов.

"Моето разбиране е, предполагам, че и партията ще го подкрепи, че с тези хора трябва да се разделим. Няма логика в една държава да се изпрати човек, за когото ще се знае, че е от бившата Държавна сигурност", коментира Борисов.

"Не случайно, когато сме казвали, че бившата Държавна сигурност е навсякъде и всъщност половината от посланиците ни щом излиза, че са агенти, представяте ли си вътре в страната какво е?", попита премиерът.

"Тази яростна съпротива срещу ГЕРБ на всички нива, всички институции и проекти показва, че ние действително сме подценили тежките поражения, които бившата Държавна сигурност е нанесла на държавата", каза още Борисов.

Попитан дали дипломатите не трябва да минават проверка за принадлежност към ДС предварително, той попита толкова ли няма младо поколение, което да ги замести – вече 20 години след идването на демокрацията.

Премиерът ще разговаря днес с министъра на външните работи Николай Младенов по въпроса за дипломатите с досиета.

Самият Николай Младенов, който посрещна в Брюксел новината, че половината от действащите ни посланици в ЕС са били агенти, реагира незабавно.

Още по темата

В Туитър и Фейсбук той написа: "Нямам думи! В мен се заражда един голям гняв и решителността ми става непоклатима".

По-рано днес и от "Синята коалиция" призоваха за отзоваването на посланиците с картончета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase