„Всички назначения, които са в пълномощията на Министерския съвет – това са генералните консули, ще бъдат преразгледани“. Това каза министърът на външните работи Николай Младенов по повод огласените от Комисията по досиетата данни за съпричастност на дипломати към бившата Държавна сигурност.

От думите му стана ясно, че правителството ще се обърне към президента с призив тези хора да бъдат отзовани в България след внимателна преценка.

„Правителството иска да затвори вратата в дипломатическите служби за тези хора“, категоричен е министърът.

Кабинетът ще предложи на Народното събрание законодателно решение, с което да не се позволява оттук нататък България да се представлява в  дипломатическите служби от хора, свързани с тайните служби на бившата народна власт, допълни външният министър.

Той изрази надежда казусът с дипломатите агенти да бъде решен до година.

„Оценката на правителството е, че тази ситуация, в която е поставена Република България, е напълно неприемлива“, заяви Младенов.

Той изтъкна, че като член на ЕС и НАТО България има основна задача да изгражда доверие със своите партньори, а дори съмнението за отношения и връзки извън контрола на държавата създава много сериозно недоверие към страната ни.

Още по темата

Часове по рано министър-председателят Бойко Борисов заяви, че „трябва да се разделим“ с дипломатите, сътрудничили на ДС. От „Синята Коалиция“ призоваха за „спешно отзоваване“ на дипломатите и за промени в законодателството, които да ограничат правото на агенти на службите на бившия комунистически режим да заемат посланически постове.

Справката на Комисията по досиетата показа, че 192-ма висши дипломати са били агенти на ДС или на бившото военно контраразузнаване. Това са близо половината посланици и консули през последните 20 години.

Голяма част от тях са на стратегически за България позиции – 13 посланици в страни от ЕС, във всички постоянни представителства на ООН , в ЮНЕСКО, в страните от Балканите.

Левицата скочи срещу отзоваванията

Същевременно от БСП се обявиха против евентуалното отзоваване на дипломати.

„БСП възразява срещу всякакви призиви или намерения за отстраняване от длъжност на действащи дипломати, принадлежали към бившата ДС, както и срещу политически натиск за тяхното оттегляне“, се казва в официалната позиция на левицата.

От БСП изтъкват, че огласените от Комисията данни са с давност повече от 20 години и стойността им има „единствено и само морални измерения“.

Червените изтъкват, че зад огласените имена на действащи и бивши дипломати стоят професионалисти, изграждани в продължение на десетилетия и допринесли за създаването на новата външна политика на България за присъединяване към НАТО и Европейския
съюз.

Депутатът от „Коалиция за България“ Атанас Мерджанов коментира в кулоарите на НС, че „осветляването“ на посланиците крие опасност за сигурността на страната и накърнява националните интереси.

„За БСП това е неразумно действие“, подчерта той и заяви, че няма държава в Европейския съюз, която да постъпва по такъв безотговорен начин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase