Снимка: БГНЕС

Дипломати с обвързаност със службите няма повече да представляват съвременна България, се казва в изявление на външния министър Николай Младенов.

Комисията подосиетата установи принадлежността на около 45% от проверените ръководители на български мисии в чужбина към Държавна сигурност. 

Към момента половината от посланиците на Република България в страните от ЕС и НАТО и почти всички на Балканите са свързани с репресивния апарат на комунистическия режим, изтъкват от МВнР.

„Доверието е разменната монета на дипломацията. Ако икономическият растеж на една страна се измерва с БВП, а инфраструктурата й се оценява по строежа на магистралите, то дипломацията на държавата се оценява по възможностите на нашите служители да поддържат открит контакт с международните си партньори. В този смисъл миналото на тези дипломати хвърля сянка върху българската държава, върху цялата дипломатическа служба и ограничава нейните възможности. Смятам, че това е недопустимо и не можем да оставим дипломацията в парализа. Днес България има нужда от доверието на нейните партньори и съюзници", посочи Младенов.

В бъдеще не можем да си позволим да имаме такива представители по света. Затова правителството ще предложи промени в Закона за дипломатическата служба, които да премахнат възможността дипломати с обвързаност с бившите служби да представляват съвременна България”, съобщи външният министър.

Първата стъпка на МВнР ще бъде отзоваването на висши дипломати, които са изпратени на задгранична командировка с акт на външния министър. Освен това правителството ще се обърне с искане към президента за предсрочно отзоваване на посланици и постоянни представители, които са в списъка на комисията, допълва Младенов.

Още по темата

По-рано днес обаче държавният глава Георги Първанов защити посланиците агенти и каза, че е против лустрацията и чистката по политически причини.

Николай Младенов съобщи още, че се провеждат консултации с всички парламентарно представени партии, които да подкрепят съответните поправки в Закона за дипломатическата служба.

„Този проблем не е бил решен 20 години. Не искам да съдя за качествата на отделни служители, които вероятно съвестно са си вършили работата през годините. Но 20 години по-късно трябва да дадем възможност на едно ново поколение да участва във външната политика на България. Затова ще внесем предложения за поправки в закона, които да не позволяват изпращането на служители или агенти на ДС на най-високите дипломатически постове”, посочи външният министър.

От всички 192 -ма обявени от Комисията по досиетата, към момента 88 са служители на МВнР. От тях 33-ма са посланици и постоянни представители, 8 са временно управляващи, а четирима са генерални консули, отбелязват от ведомството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase