Снимка: БГНЕС
fallback

Повече от два часа депутати и министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов обсъждат на първо четене изменения в Кодекса за социално осигуряване, с които се променя начинът на пенсиониране.

От Синята коалиция разкритикуваха прехвърлянето на личните партиди на категорийните работници във фонд "Пенсии" на НОИ.

"Вместо национализация, нека да променим контрола върху фондовете  и начина на събиране на средствата в тях", заяви лидерът на СДС Мартин Димитров.

По думите му вместо реформа в държавната администрация се прибягва да принудително прехвърляне на индивидуални средства, което няма  аналог никъде в Европа.

Категоричната си подкрепа за предлаганите промени заявиха от "Атака".
"На финала сме на един маратон и всички сме уморени, особено министърът – защото това беше Сизифовски труд, заяви Павел Шопов от "Атака".

Според него предимство на промените е, че отпада "омразната точкова система".

От левицата обаче скочиха точно срещу отпадането от следващата година на точковата система.

"Заради тази промяна над 10 хил. човека догодина ще имат проблеми с пенсионирането", заяви председателят на социалната комисия Драгомир Стойнев от БСП.

Oще по темата

Срещу предлаганите промени се обявиха и от ДПС. Според Хасан Адемов управляващите няма да постигнат основната цел – финансова стабилизация.

"Най-непопулярните мерки, предвидени в реформата, се прехвърлят на следващите правителства. Признайте, че използвате пенсионното законодателство, за да си осигурите предизборен комфорт през следващата година", каза Адемов.

Предложената от ГЕРБ пенсионна реформа предвижда от 1 януари 2011 г. да отпадне сегашната точкова система за пенсиониране. От тази дата влизат в сила новите задължителни изисквания за пенсиониране – едновременно най-малко 37 години стаж и навършени 63 години за мъжете, а за жените – 34 години труд и 60-годишна възраст.

А от 2012 г. стажът ще започне да се увеличава с по 4 месеца на година.

Условията за ранно пенсиониране за работещите труд от първа и втора категория ще се запазят до края на 2014 г.

Дотогава срочните им пенсии ще продължат да се плащат от Националния осигурителен институт, докато те навършат общата пенсионна възраст.

От 2015 г. те ще трябва да започнат да се изплащат от професионалните пенсионни фондове, които дотогава според управляващите трябва да са натрупали достатъчно средства за това.

Оттогава ще започне и повишаването на възрастта за категорийните работници с по шест месеца на година.

В крайна сметка Кодекса за социално осигуряване бе приет, за него гласуваха 90 депутатати.

Против измененията, предложени от правителството, бяха 37 народни представители от "Коалиция за България", ДПС, "Синята коалиция" и двама независими депутати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

73

жена на военен

преди 13 години

Петър го е казал много добре - като искаш *** и ти работи в МВР или пък защо не си завършил военно училище и сега друга песен щеше да пееш. Тези "привилегии" са от сто години.Ти и всички, които плюете, сте олицетворение на поговорката: "Не сакам аз да съм добре, сакам Вуте да е зле."

72

Ченгета, млък! до 71

преди 13 години

Аз пък ще ти кажа: аман от нагли ченгета!!! Заради такива като вас аз и куп други хора работихме по 7 дена в седмицата за 400 лв. с висше образование. А вие с една пършива школа в Пазарджик правите по 800 лв. само за да вземате рушвети, да ви правят безплатно св.рки и да ви облича държавата. И това 20 години, а след това 20 заплати накуп плюс нова работа като охранители във фирмата на същия ви шеф, който от офицер станал бизнесмен! Я се скрий някъде!!!!

71

Анонимен

преди 13 години

Айде потапяй се-е-е-е , почивката свърши ! Отивайте да бачкате , защото лозето иска мотика ! Ревливи , завистливи,че и на всичкото отгоре некадърни мързеливци! За тези 20г. не разбрахте ли ,че равенство има само в комунизма ! Кой колкото е заслужил ,толково ще работи и толкова ще получава !

fallback