Снимка: БГНЕС

Министерският съвет прие промените в Кодекса за социално осигуряване. С измененията се създава правна рамка на новия усъвършенстван пенсионен модел, въвеждат се краткосрочни и дългосрочни мерки за финансова стабилност на пенсионната система и се подобрява адекватността на пенсиите, съобщиха от МС.

Предвижда се от 1 януари 2012 година увеличаване на стажа за работещите при трета категория труд (чл. 68 от Кодекса за социално осигуряване) с по 4 месеца на всяка календарна година до достигане на 37 години стаж за жените и 40 години стаж за мъжете през 2020 г.
 

От 1 януари 2021 година нараства възрастта за пенсиониране на жените и мъжете с по шест месеца до достигане на възраст 63 години за жените през 2026 година и 65 години за мъжете през 2024 година.

До 31 декември 2020 г. се запазва възможността за лицата, навършили 65-годишна възраст, които имат не по-малко от 15 години действителен осигурителен стаж, да могат да се пенсионират. Тази възраст също започва да се увеличава с по 6 месеца от 1 януари 2021г. до достигане на 67-годишна възраст.

Предвижда се удължаване на периода за ранно пенсиониране на работещите при първа и втора категория труд до 31 декември 2014 г., като условията за пенсионирането им няма да се променят до тази дата.

Още по темата

Пенсиите на тези лица за периода 2011–2014 г. ще се изплащат от държавното обществено осигуряване вместо от професионалните пенсионни фондове и вноските от 12 и 7% ще постъпват в Националния осигурителен институт.

Във фонд „Пенсии" на НОИ ще се прехвърлят и средствата по индивидуалните им партиди до 31 март 2011 г.
 

От 1 януари 2015 година ранни пенсии за работещите при първа и втора категория труд ще се изплащат само от професионалните пенсионни фондове.
 

От 1 януари 2014 г. се предлага отпадане на тавана на новоотпуснатите пенсии и постепенно увеличаване тавана на старите пенсии.
 

От 1 януари 2017 година се увеличава тежестта на всяка година осигурителен стаж от 1,1 на сто на 1,2 на сто за пенсиите, свързани с трудова дейност.
 

От 1 януари 2017 година се предлага увеличаване на вноската за универсалните пенсионни фондове с 2 процентни пункта, т.е. от 5 на 7%.
Предвид завишаването на изискванията за необходимия осигурителен стаж за придобиване право на пенсия, се запазва и възможността за т.нар. закупуване на осигурителен стаж (до 5 години), но вече не като преходна разпоредба, а като  постоянно действаща. Вноската е в размера на вноската за фонд „Пенсии" – 17,8% върху минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица.
 

Предвиждат се промени в начините на изчисляване размерите на пенсиите и превръщането на осигурителен стаж от различни категории.

С проектозакона се разширява кръгът на осигурените лица, като се дава възможност и на докторантите да се осигуряват за пенсия по свое желание и за своя сметка. Друга промяна предвижда премахването на максималния размер на обезщетенията за безработица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase