Снимка: БГНЕС
fallback

Проектът за Изборен кодекс, внесен от управляващите, не прави радикална промяна в изборния процес, смятат от Синята коалиция.

СДС, ДСБ, Обединени земеделци, БСДП, РДП, както и ВМРО, "Новото време", "Зелените" и неправителствени организации обсъдиха днес на работна среща предложения от ГЕРБ проект за Избирателен кодекс.

„Проектът за Изборен кодекс е мимикрия, че се прави нещо ново, той е кодекс на статуквото“, коментира депутатът от Синята коалиция Михаил Михайлов.

Според него кодексът няма нищо общо с обещанията на ГЕРБ отпреди 16 месеца за радикална промяна в изборния процес в България.

„В него не видяхме правила, които да направят изборите прозрачни, изчистени от корупционни практики и от корпоративен вот, добави Михайлов.

Забележките на сините са свързани с регистрацията на избирателите и партиите, финансирането на предизборните кампании и въвеждането на електронното гласуване.

Според Михайлов даренията от едно физическо лице не трябва да надвишават средната заплата за страната, а всички финансови действия на партиите да се извършват по банков път.

Друго изискване на Синята коалиция е да се въведе постоянно действаща изборна администрация, а ЦИК да бъде структуриран на паритетен принцип.

Oще по темата

Синята коалиция е против отпадането на правото районните кметове в София, Пловдив и Варна да се избират, посочи Прошко Прошков от ДСБ.

Той добави, че сините не одобряват и решението да се намали броят на общинските съветници.

"Считаме, че е недопустимо чрез проекта на Изборен кодекс да се правят промени по отношение на структурирането на администрацията на общините", допълни Прошков.

Като такова "вмешателство" той определи ограничението на броя на заместник-кметовете. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

ринго

преди 13 години

костов ще им приложи на 100 % прослувутата фраза на един конституционен съдия отявлен левскар- седасарски шут -само дето още не е дошъл момента.Лъвовете накрая ги ядат хиените .За съжаление!

27

Спонги

преди 13 години

Доволен съм. Най сетне хората за които гласувам казаха на висок глас, че са против управлението на комунистите от ГЕРБ.

26

r

преди 13 години

Остава да се научиш и да пишеш на български :)

fallback