Лихварите, срещу които МВР прави операции в цялата страна, участват в "купуването" на гласове за изборите. Това заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов в кулоарите на парламента.

Според  него  много хора, особено в ромските квартали и махали, са изпаднали в пряка зависимост от определените лица.

По думите му "купуването" на гласове сред ромите вече се възприема като нормална практика за прилагане във всеки изборен процес.

„Имаме сериозни политики, които се стремим да реализираме преди изборите, а не по време на самия вот”, коментира МВР шефът.

Според Цветанов освен лихварите, "купувачи" на гласове се оказват и "местните феодали, които имат сериозен икономически интерес и финансов ресурс, за да се купят определен брой гласоподаватели и да реализират определени конюнктурни интереси".

Министърът определи  като "несъстоятелни" думите на лидера на БСП Сергей Станишев, че ГЕРБ умишлено бави приемането на Избирателния кодекс и че мести избиратели от една община в друга, за да създаде контролирана избирателна маса.

„Целите, които са залегнали в кодекса, са да ограничим подобни действия и манипулации, които бяха практика на правителството на Станишев”, коментира той.

Още по темата

Вътрешният министър обаче беше категоричен, че информацията от едно социологическо проучване, че над 20% от българите са готови да продадат гласа си независимо на коя партия, е изключително тревожна.

„Част от указанията, които ще бъдат дадени от МВР, прокуратурата и ДАНС, ще са в посока на предотвратяване на купуването на гласове”, категоричен е Цветанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase