Снимка: Getty Images

Висшият съдебен съвет (ВСС) е изискал информация от главния прокурор за това кои магистрати излизат от СРС-тата, използвани в следствения арест срещу задържаните при операция "Октопод".

Това каза членът на ВСС Цони Цонев пред журналисти.

Късно в сряда на заседанието, на което съдът отказа да пусне от ареста Алексей Петров и Марчело Джотолов стана ясно, че в килиите на част от задържаните били поставени подслушвателни устройства.

В разговорите между арестантите се споменавал „един съдия, който държи три-четири гласа във ВСС“ и още един член на съвета, на който е помагано.

Имената им обаче не бяха оповестени на вчерашното заседание, а съдът подчерта, че от СРС-то не може да се направи извод, че магистратите са свързани със задържаните или с престъпната дейност.

Още по темата

По рано днес вътрешният министър Цветан Цветанов коментира, че ВСС би могъл да погледне материалите по делото „Октопод” и да вземе отношение по компетентност.

Според Цветанов от приложените СРС-та става ясно, че задържаните са ходатайствали на един съдия за избирането му във ВСС.

Вътрешният министър коментира също, че записът на разговорите в ареста не е нелогичен и помага на разследването.

„Играта на карти показва много неща за доцента по икономика и това е един голям Трактор“, коментира Цветанов в ефира на Нова телевизия.

Цветанов отхвърли и твърденията на адвокатите на Алексей Петров, че са били подслушвани.Досега няма записвани адвокати, но те като високоплатени адвокати трябва да оправдаят хонорарите си, коментира МВР-шефът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase