Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд остави в ареста Алексей Петров и Марчело Джотолов, които бяха арестувани в началото на февруари при спецоперацията „Октопод“.

След продължило повече от 9 часа заседание съдът прецени, че са налице достатъчно доказателства, че двамата са част от организирана престъпна група, извършвала „мащабна и особено опасна престъпна дейност, макар и в минал период”, както и че общественият интерес по случая надделява над презумпцията за невиновност.

По-рано стана ясно, че срещу Алексей Петров са повдигнати две нови обвинения: едното е от 30 март и е за разгласяване на държавна тайна, другото е от 21 март -  за рекет и принуда.

Освен това обвинението за рекет, което преди бе за цялата група "Октопод", сега е отделено само към Петров.

Справка с гриф "строго секретно"

Обвинението за разгласяване на държавна тайна е въз основа на представено от прокуратурата ксерокопие на справка от Националната служба „Сигурност“, открито при претърсване в дома на Алексей Петров.

Справката е от 14 май 2001 г., подписана от ген. Атанас Атанасов и с гриф „строго секретно“.

В нея има данни за международен канал за трафик на наркотици и сведения за убития прокурор Николай Колев.

Според прокуратурата папката няма защо да е при Алексей Петров, тъй като според показанията на Атанас Атанасов, той не е получавал задачи, свързани с канали за наркотрафик.

Според адвокатите обаче не може Петров да е обвинен за разгласяване на държавна тайна въз основа на справката.

В крайна сметка съдът не прие справката като писмено доказателство по делото, тъй като се съмнява в нейната цялост.

Още по темата

Всяка страница в документа носи бланков номер. Номерът от първата страница, която е с гриф „строго секретно“, обаче не отговарял на номерата на следващите страници.

Освен това съдията по делото изтъкна, че не е ясно как Петров е разгласил съдържаната в документа информация.

Запис с обиди към Борисов

Прокуратурата представи материали, събрани със специални разузнавателни средства (СРС).

Те представляват запис от разговори в килиите на задържаните при операция „Октопод“ Алексей Петров, Пламен Стоянов и Николай Велков.

От записите става ясно, че Пламен Стоянов (единият от братята Дамбовци, който бе освободен от ареста от Софийския апелативен съд) е имал контакти с двама магистрати от ВСС.

Не станаха ясни обаче имената им – нещо, за което вътрешният министър Цветан Цветанов намекна, че ще се изясни на днешното заседание.

Без да назове имена, прокуратурата се позова на сведенията, получени със СРС, от разговор на Николай Велков (друг обвиняем за участие в престъпната група), в който той споменава за „един съдия, който държи три-четири гласа във ВСС“ и за още един член на съвета, за който се говори, че „бил спасяван от ситуация“.

Според защитата обаче използването на СРС е незаконно.

Адвокатите на Алексей Петров също не назоваха въпросните магистрати с мотива, че могат да ги обвинят в неправомерно изнасяне на информация.

Защитата протестира срещу представените от прокуратурата данни и изтъкна, че от СРС-то става ясно още, че има връзка с „виден представител на изпълнителната власт с подсъдим по друго дело, което Европейският съюз следи“ и с партиен лидер, подкрепящ Цветан Цветанов, който също бил свързан с лице, източвало "Кремиковци" – данни, които не бяха представени от прокуратурата.


От СРС-то стана ясно още, че обвиняемите са записвани, докато играят карти, пеят песни и обиждат премиера Бойко Борисов и вътрешния министър Цветан Цветанов.

Според прокуратурата те говорили за физическа разправа с вътрешния министър цветан Цветанов. Заплаха била отправена и към прокурорът по делото Ангел Илиев (който бе сменен), с думите "искам само за ден да остана с този прокурор, да видим какво ще му се случи".

Адвокатът на Алексей Петров – Васил Василев, дори заяви, че защитата е подслушвана, като основание за това давали повторните разпити на някои свидетели.
 
В крайна сметка съдът прецени, че в случая използването на СРС представлява „заобикаляне на закона“ и данните, събрани по този начин, не могат да бъдат използвани като веществени доказателства.

Съдията също отказа да назове имената на въпросните съдии с мотива, че не знае дали прокуратурата няма да започне разследване срещу тях.

Освен това съдът отбеляза, че от СРС-то по никакъв начин не може да се изведе връзка между Алексей Петров, Марчело Джотолов и висшите магистрати. Не се споменава и че някой от обвиняемите се е възползвал от свои връзки с тях или че съдиите са замесени в някаква престъпна дейност.

На днешното заседание прокуратурата поиска съдът да наложи ограничение в двумесечен срок защитата на Петров и Джотолов да не може да обжалва мярката.

Съдът отхвърли това искане, като изтъкна, че защитата и обвиняемите не бавят делото и съдействат на магистратите.

В решението си съдът отчете, че има данни, че Алексей Петров е бил офицер под прикритие, които се доказват и от показанията на бившия директор на Националната служба „Сигурност“ Атанас Атанасов, бившия зам-директор на ДАНС Иван Драшков и оперативния офицер, контролирал Алексей Петров – Николай Начев .

Съдът се съгласи с тезата на защитата, че въпросът със статута на Алексей Петров като офицер под прикритие трябва да бъде изяснен бързо и ясно. Съдът подчерта, че не е редно тези обстоятелства да бъдат изяснявани чрез свидетелски показания, тъй като дейността на Алексей Петров трябва да е била документирана и писмено регистрирана.

Съдът прецени, че показанията на Драшков и Атанасов не съдържат конкретика за това с каква дейност е бил ангажиран Петров, кой и какви задачи му е възлагал и как той ги е изпълнявал.

Решението на Софийския градски съд може да бъде обжалвано или протестирано в тридневен срок.

Ако това бъде направено, Апелативният съд ще заседава отново по мярката за неотклонение на Алексей Петров и Марчело Джотолов на 13 април.

Преди днешното заседание Алексей Петров, който дойде в съда с патерици заради стара травма, коментира, че няма идея кой може да е свързаният с „Октопода“ съдия, за когото говори вътрешният министър.

Той заяви, че не познава и никога не се е срещал с Веселин Пенгезов, но призна, че познава лично Стойко Стоев.

В сряда стана ясно, че ВСС проверява Стоев за връзки с „Октопода“.

Петров обясни, че се е срещал с много магистрати, защото такава му била работата.

Той отново защити тезата си, че е жертва на репресия от управляващите заради несъгласието му с политиката, която водят и че Цветан Цветанов използва МВР и ДАНС срещу него.

Обвързването на името му с анонимния сигнал срещу съдия Пенгезов определи като „една скандална интрига“ и „активно мероприятие на министър Цветанов с използване на политическия инструмент ДАНС“.

Целта, според Петров, е ясна – оказване на натиск върху съда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase