Снимка: БГНЕС

Всяко десето дете в страната е родено от майка в тийнейджърска възраст. Това каза Анина Чилева от Националния център по обществено здраве и анализи на дискусия във Френския институт в София, позовавайки се на данни на Националния статистически институт.

Броят на живородените деца от майки на възраст под 20 години за 2021 г. е 5 861, или 9,99 % от всички живородени, а за 2020 г. са 5 970 или 10,10 %. Според нея най-използваната техника за предпазване от забременяване при жените в брак и съжителство, и при мъжете във всички форми на отношения е прекъснатият полов акт. Жените в България приемат аборта като „метод на контрацепция в краен случай“, обясни Чилева.

Политиките в Европа относно правото на аборт коментира Реми Бак, програмен координатор Европа, Европейски парламентарен форум за сексуални и репродуктивни права. Той представи Европейски атлас за политики в областта на абортите - сравнителна карта на 52 страни и територии за безопасните аборти. Оценяването става на база четири критерия и 15 подкритерия. Колкото по-добра е политиката на страната, толкова по-добра оценка получава тя. Според атласа, водещи са Швеция, Исландия, Великобритания, Нидерландия, а България заема 18 позиция.

В 14 държави абортът технически остава престъпление съгласно националния наказателен кодекс, е една от основните констатации на атласа. Само 19 държави позволяват аборти по икономически или социални причини, а в четири страни абортът е достъпен до 24-та седмица. Данните показват, че защита от тормоз, атака за жените при достъп до аборт предоставят Белгия, Франция, остров Ман. Друг извод е, че седем правителства активно се противопоставят на абортите като предлагат закони срещи тях. Сред препоръките на атласа е модернизация на законите за аборта (декриминализиране на аборта, удължаване на времевия лимит).

Още по темата
Сексуалните и репродуктивни права са фундаментално човешко право, подчерта Ливиа Отал, главен координатор сдружение „Лекари на света“ България.

Опитваме се да бъдем школа за публичен дебат по социални проблеми, които засягат широки кръгове от обществото, отбеляза директорът на Френския институт в България Пиер Колио.

Поводът за дискусията бе Световният ден за безопасен аборт. Събитието е организирано от коалиция от организации, които се застъпват за универсален достъп до здравни грижи с фокус сексуалното и репродуктивно здраве. Организациите се застъпват за необходимостта от приемане на национална програма за сексуално и репродуктивно здраве, която да осигурява универсален достъп до безплатни методи за контрацепция и прекъсване на непланирана бременност, както и системно сексуално и здравно образование в училище.

Коментари Напиши коментар

25

Барон Мюнхаузен

преди 2 месеца

Някой може ли да ми обясни как дете ще се грижи за дете...?На такива трябва да им се търси отговорност...ПРОТИВ деца да раждат деца!!!

24

Теди

преди 2 месеца

Човешкият живот е кратък, младостта бързо преминава

23

Анонимен

преди 2 месеца

Вярно е, ромеите от 3 % преди великата демокрация да ни завладее, станаха на 10 %. Кой не скача е червен!