Снимка: Pixabay

Насилниците над деца да бъдат вкарвани задължително в затвора, а не както е в момента да се отървават с пробация или порицание.

Това искат депутатите от БСП, които са внесли промени в Наказателния кодекс, чийто цел е да се завишат наказанията за престъпниците.

В мотивите си червените посочват, е насилието над деца е едно от грубите и уродливи форми на на нарушаването на закона и поправките, за които настояват те, целят засилване на превенцията и пълна закрила над децата.

Още по темата

"Много често сексуалните престъпления, чийто обект са децата, имат особености, които показват близки връзки между извършител и подбудител и жертва. В повечето случаи възрастният използва своята доминираща позиция, физическо и психическо превъзходство, незнанието, доверието или зависимостта на детето с основна цел да удовлетвори половото си желание, а децата нямат опит и знание да разберат какво точно става", допълват от левицата.

Към децата рядко се прилага физическо насилие, защото възрастният има авторитет и власт. Те изпитват срам и вина за случващото се с тях и смятат, че те са се провинили и заслужават насилието като наказание.

Освен това в повечето случаи на сексуално насилие над тях те не получават физически увреждания, а в същото време често насилниците използват заплахи и подаръци, за да принудят жертвите си да запазят в тайна случилото се.

Така се стига до ситуацията, че жертвите рядко дават показания срещу насилниците си. В повечето случаи се касае за насилие в рамките на семейството или от близкото обкръжение на близките.

Така че социалистите искат в НК да се запише, че който злоупотреби с родителската си власт, принуди свое дете, ненавършило 16-годишна възраст, да заживее съпружески с другиго, да се наказва с лишаване от свобода от 6 месеца до три години и с глоба от 5 000 лева.

В момента в НК е записано, че такъв родител може да се отърве само с поправителен труд.

От БСП настояват баща или майка, които принуждават своя дъщеря или син да проституират, да бъдат вкарвани зад решетките от една до пет години.

За отвличане на момиче наказанието да стане от една до три години затвор а ако жертвата е непълнолетна, наказанието е лишаване от свобода е от една до пет години.

Родител или друг сродник, който получи откуп, за да разреши да встъпи в брак негова дъщеря или сродница, се наказва с лишаване от свобода от 6 месеца до една година или с глоба до десет хиляди лева, и глоба в размер на 3000 лева, предлагат още от левицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase