Снимка: БГНЕС

Бившият министър на отбраната Красимир Каракачанов каза, че в България всичко се прави на парче и в последния момент. Поредното доказателство за това е снощната трагедия в Елин Пелин.

Каракачанов е на мнение, че в страната ни има много политици, но те няма държавническо мислене. Натрупалите се кризи от последните дни само доказват хаотичното поведение на управляващите.

По думите му държавата се справя според възможностите, които има, а те, не са големи.

"В последните години след всяка една криза се говори как ще се придобие или ще се отремонтира съществуващата техника, но това не се случва. Когато избухнаха пожарите на различни места и на огромни територии - видяхте, че правителството разполага с 2 хеликоптера”, каза бившият военен министър пред БНР.

Каракачанов допълни, че армията винаги се включва при бедствие, но тя също е оставена на произвола на съдбата. Подчерта също така, че  не се отделят необходимите средства нито за екипировка, нито за отремонтиране и поддръжка на съществуваща техника.

"На армията се гледа като на един брашнян чувал, който поотупаш и извадиш от складовете въоръжение, което да подаряваш на други държави, а не да го ремонтираш и използваш. Политиците не се грижат за армията и чакат армията да свърши нещата, които те не са свършили през годините".

Според него все пак не може да се обвинява това служебно правителство. Правителствата през последните 3 години не направиха нищо сериозно, за да подготвят армията, за да може тя по-ефикасно да се справя с проблемите, категоричен бе Каракачанов. И добави:

"На техниката се гледа като на възможност да бъде подарена на някой, в случая на Украйна, а не да бъде използвана за българската армия".

Подобни инциденти с пожари и експлозии се наблюдават в цял свят, допълни Каракачанов и добави, че въпросът е доколко държавата е способна да реагира и да решава такива кризисни ситуации.

"За поредна година както при наводненията, така и при пожарите държавата отново не е готова и всичко е на бегом. Сега тепърва ще купуваме бързо някакви хеликоптери. Да погледнем каква техника имаме, как може тя с много по-малко пари да бъде поддържана, ремонтирана и да се използва ефикасно, а не да се чудим как да си подаряваме техниката, за да се харесаме на външните ни партньори.

Проблемът е слугинският манталитет на нашите политици - за тях е по-важно да ги потупат по рамото от посолството или от Брюксел, отколкото да решават проблемите на българските граждани. Когато ни управляват хора, които смятат, че имат началници някъде в чужбина, виждате какво се случва", коментира Красимир Каракачанов.

По думите му от избори на избори нещата стават все по-зле, а държавата - все по-неподготвена. Според него хората, които управляват, не мислят в перспектива, а търсят начин да закърпят дупките.

Избора на Николай Ненчев за временно управляващ посолството в Киев, Каракачанов определи като "политическо решение". Според него е нормално да има напрежение и президентът да реагира, когато НС прави всичко възможно, за да ограничава правомощията му.

"В държава като Украйна, където има война, би следвало да изпратиш с ясни правомощия човек, който след съгласуване с всички институции да получи одобрение, а не да предизвика неодобрение", смята той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase