Снимка: Булфото, архив

Четири пъти е скочил броят на децата, родени от деца, само за четири години. През 2013 г. непълнолетните родилки са били 836, а през 2017-а случаите вече са 3300, показват данни на Държавната агенция за закрила на детето (ДАДЗ) и Министерството на труда и социалната политика.

Още по темата
Невръстните майки са родили предимно в София – град, София – област и областите Бургас, Враца, Пловдив, Варна и Русе. Съвместни проверки на ДАДЗ и Дирекция "Социално подпомагане" в тези области са установили, че през 2013 г. родените деца от малолетни майки под 14-годишна възраст са 24. Целта на проверките е била да се предотврати изоставянето на деца в домове и ранни съжителства на малолетни и непълнолетни, поясниха от агенцията.

Втора проверка, извършена от 1 октомври 2015 до края на 2016-а в същите области, показва, че броят на родените от деца, вместо да намалява, нараства. Оказва се, че новородените бебета от малолетни и непълнолетни момичета вече е 853. От тях половината - 448 са малолетни т.е. те са до 14-годишна възраст. Новородените живи бебета от тях са 405.

Оказва се, че в две софийски здравни заведения се раждат най-много бебета от малолетни и непълнолетни майки, показа проверка на "Монитор".

Най-многобройни са случаите в столичната АГ болница "Св. София", в която през 2018 г. те са 96, а през 2017-а са били 87, каза д-р Валентина Григорова, зам.-директор на лечебното заведение. Средно около 2600 деца се раждат в "Света София" всяка година. След нея по брой на родени деца от деца е Университетската болница "Св. Анна", където от 800 раждания през миналата година 26 са от непълнолетни родителки, съобщи говорителят на болницата Антон Луков. В останалите държавни и общински АГ-та в столицата такива случаи са не повече от пет – шест годишно.

Непълнолетна е била транспортирана с полет от Париж, за да роди у нас третото си дете. Момичето е постъпило в АГ болница "Св. София", но часове след раждането е избягало от родилното без бебето и пак заминало за Франция, разказа д-р Валентина Григорова. По думите й обичайна практика е непълнолетните и малолетните да постъпват за раждане без лични документи и да лъжат, че родителите им са в чужбина. Те посочват несъществуващ домашен адрес, което затруднява полицията да издирва родителите им, както изисква законодателството у нас.

Раждат все по-млади момичета, все от ромската общност. Непълнолетна родилка от друг етнос се явява една на петилетка, каза още д-р Валентина Григорова. Имали сме майки на 11 години, както и 16-годишни с второ и дори с трето дете, допълни тя. Ромските момичета зачевали рано, тъй като целта им била да имат време да раждат, докато дойде момче. Имам случай с 26-годишна жена, която има 7 момичета и зачева отново, докато роди наследник, разказа още д-р Григорова.

111 случая на родили, преди да навършат пълнолетие момичета, са регистрирани през миналата 2018 година на територията на Старозагорска област, най-младата майка е едва 13-годишна

В 6 от случаите това е било второ или трето раждане, като 4 са в Стара Загора, а 2 в Казанлък. Учудващо е, че в далеч по-малкия като население Град на розите има тройно повече лолитки майки: 86 при 25 за Града на липите, където м.г. са се родили общо 2338 деца.

50 сигнала за родени деца от непълнолетни или малолетни майки са регистрирани от януари до декември миналата година пък в отдел "Закрила на детето" в Пазарджик, коментира за "Монитор" шефката на местната общинска дирекция "Социално подпомагане" Радка Кежева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase