fallback

Общ преглед
Президентът Румен Радев заяви, че е абсолютно недопустимо в 21 век да летят ракети с удари върху суверенна държава и осъди агресията на Русия, която по думите му води "пълномащабна операция". Държавният глава направи изявление след извънредна консултативна среща с правителството и службите след възникналия конфликт в Украйна.
Oще по темата
Оценихме по данните на всички служби, че към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на България, но има редица рискове. Като цяло средата за сигурност в Европа и в глобален мащаб вече са тотално променени. Оценяваме в момента рисковете, касаещи въздушните и морски пътища, енергийните трасета, цялата система на доставки, която касае обществото, каза президентът.

Анализите ще продължа днес и утре с търсене на всички варианти, така че да няма прекъсване на енергийни или други доставки на стоки от първа необходимост. Работи се по всякакви алтернативни трасета, в ход са дейности, които да защитят България по отношение на киберсигурността, каза той.

България ще работи активно за своята защита в системата на НАТО, в ход са консултации в съюзен формат, посочи президентът.

Радев каза, че желаещите да са евакуират наши сънародници от Украйна вече са над 4 хил. и съдбата им е изключително важна. Обсъдени са възможните варианти на действие с ангажиментите на съответните министерства за евакуирането им.

Президентът се обърна към всички наши сънародници в Украйна и украински граждани, които искат да потърсят убежище у нас, че сме отворени и че ще направим необходимото да им окажем помощ.

България продължава да участва във всички формати на ЕС и НАТО, да търсим заедно колективен отговор на това грубо предизвикателство пред европейската сигурност и ще продържаваме да правим всичко възможно да гарантираме сигурността на българските граждани, заяви Румен Радев.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

257

Владимир

преди 1 година

Какво ви пука? Нали се продадохме на НАТО? Сега това е тяхна работа, нали? Плащаме всяка година стотици милиони на "великото" НАТО. Айде да видим как сега ще ни предпазят! Накрая да не стане така, че Русия пак да ни спаси. На там върви работата...Според мен да се махаме от фалшивото НАТО възможно най-бързо и да не се докосваме никога повече до тях под какъвто и да е предлог. Да си възстановим, нашите - Българските работи и да не робуваме на чужди интереси.

256

Анонимен

преди 2 години

Има си хас комунделската *** на кремъл - Радев - да каже нещо друго. От тоз б----к друго не може да се очаква

255

А РАДИОАКТИВНАТА

преди 2 години

ОПАСНОСТ?В ръцете на псих. съмнителни- ПУТИН и БЕЛОРУС.Президент е РАДИОЬКТИВНАТА ОПАСНОСТ!Спомняме си РУСКОТО коварство и лъжи в 1976г.И на БКП!

fallback