Снимка: Bulgaria ON AIR

Последствията от изменението на климата се отразява не само на природата, но и на сградите, твърдят учените от Съвместния изследователския център на Европейската комисия. Тяхната мисия е да тестват какво би станало със сградите при различни сценарии на земетресения и експлозии.

С цел обезопасяване на сегашната и бъдещата инфраструктура в Европа, учените от Съвместния изследователски център изграждат огромни модели на сгради за своите експерименти. Тестват сe както модерни сгради, така и строени преди десетилетия.

"Въпреки че не чуваме всеки ден за земетресения, Европа седи на място, на което рискът от земетресение е много голям. Сградите в ЕС са доста стари, като близо 80% от тях имат нужда от обновяване", коментира началникът в отдел "Сигурност и безопасност на сгради" Франсоа Ожонд.

Европа има амбиции да стане първият климатичнонеутрален континент и науката работи по няколко сценария. В най-лошия - този, в който не се предприемат мерки за справяне с климатичните промени, карбонизацията и корозията при сградите ще се увеличи, а цената ще бъде висока.

"Сценарият на климатичното бездействие няма да пощади нито една от държавите членки на ЕС. Там цената е изключително висока. Става въпрос за порядъка на €900 билиона", допълни сътрудникът в отдел "Сигурност и безопасност на сгради" Силвия Димова пред телевизия Bulgaria ON AIR.

За да се избегне лошия сценарий, трябва да се продължат мерките за намаляване на въглеродните емисии, както и да се използват все повече възобновяеми източници в строителството.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase