Снимка: Pixabay

Все повече българи инвестират в имот в южната съседка Гърция. Повече от 50% от продадените имоти в префектура Халкидики са в ръцете на чужденци. Ние сме на челно място в класацията, следват ни сърби, румънци, гърци и израелци. Немските купувачи са предимно пенсионери, но имат малък бюджет и търсят предимно малки селски къщи.

Тенденцията към инвестициите на българина споделя съсобственикът на "Halkidiki Properties" Йоргос Цигарас. По думите му - българите харчат големи суми за ваканционен имот, докато израелците идват като купувачи на евтини имоти, с цел да ги обновят и препродадат на по-висока цена. В същото време те гледат и хотелски единици, които се продават, стига да има възможност, съобщава кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция - Силвия Станчева.

"Израелските инвеститори имат основна особеност спрямо другите инвеститори в района на Халкидики, тъй като търсят имоти на ниски цени, докато гръцкият пазар непрекъснато бележи ръст на цените", отбеляза той.

Интересът на чуждестранните инвеститори в района на Халкидики е насочен основно към жилищни проекти и съществуваща хотелска инфраструктура, докато от 10% до 15% от търсенето се отнася за покупка на парцели. Що се отнася до интереса на сърбите, Цигарас подчерта, че те се стремят да купуват предимно малки къщи, като наличните суми варират от 60 хиляди до 70 хиляди евро.

Българските и румънските инвеститори търсят жилища до 150 000 евро, 12% до 15% търсят жилища за един милион евро, докато останалите проценти възнамеряват да похарчат до 500 000 евро. евро. "Има обаче и случаи, когато искането им няма паричен таван", както отбеляза Цигарас.

За туристическата инфраструктура, десетки от които се продават, интересът на чуждестранните инвеститори е насочен основно към съществуващи хотелски комплекси, за които ще се наложи реконструкция, но без дългосрочно забавяне.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase