Общ преглед
Президентът Румен Радев заяви, че е абсолютно недопустимо в 21 век да летят ракети с удари върху суверенна държава и осъди агресията на Русия, която по думите му води "пълномащабна операция". Държавният глава направи изявление след извънредна консултативна среща с правителството и службите след възникналия конфликт в Украйна.
Още по темата
Оценихме по данните на всички служби, че към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на България, но има редица рискове. Като цяло средата за сигурност в Европа и в глобален мащаб вече са тотално променени. Оценяваме в момента рисковете, касаещи въздушните и морски пътища, енергийните трасета, цялата система на доставки, която касае обществото, каза президентът.

Анализите ще продължа днес и утре с търсене на всички варианти, така че да няма прекъсване на енергийни или други доставки на стоки от първа необходимост. Работи се по всякакви алтернативни трасета, в ход са дейности, които да защитят България по отношение на киберсигурността, каза той.

България ще работи активно за своята защита в системата на НАТО, в ход са консултации в съюзен формат, посочи президентът.

Радев каза, че желаещите да са евакуират наши сънародници от Украйна вече са над 4 хил. и съдбата им е изключително важна. Обсъдени са възможните варианти на действие с ангажиментите на съответните министерства за евакуирането им.

Президентът се обърна към всички наши сънародници в Украйна и украински граждани, които искат да потърсят убежище у нас, че сме отворени и че ще направим необходимото да им окажем помощ.

България продължава да участва във всички формати на ЕС и НАТО, да търсим заедно колективен отговор на това грубо предизвикателство пред европейската сигурност и ще продържаваме да правим всичко възможно да гарантираме сигурността на българските граждани, заяви Румен Радев.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар