Снимка: Pixabay
"Бактериалният менингит е доста тежка инфекция и може да протече под различни форми",  обясни в ефира на bTV епидемиологът д-р Христина Бацелова от пловдивската болница "Св. Георги". Тя сподели, че най-големият проблем са безсимптомните носители на заразата.
 
Епидемиологът изтъкна, че на 1 болен се падат около 2000 здрави заразоносители. 
 
"След преболедуване също може да има период, в който се отделя бактерията и може да я разпространяват. Риск представлява за кърмачетата, децата между 1 и 7 г. Обикновено се разпространява в организирани колективи", обясни тя.
Още по темата
 
При възрастните заболяването по-често преминава без симптоми. При дезата обаче може да се стигне и до летален изход. Д-р Базелова обясни още, че симптомите най-често са висока температура, главоболие, болки в крайниците, дразнене от светлина. 
 
Инкубационният период е между 2 и 10 дни. Заразата се предава по въздушно-капков път. 
 
"Тази инфекция не е прекалено заразна. Ако я сравняваме с варицелата, там имаме над 95% контагиозен индекс, а тук той е много малък - около процент. Трябва да се тестват контактните на положителни случаи", обясни д-р Бацелова. 
 
Тя допълни още, че бактериалният менингит се лекува с антибиотици, но има случаи, при които и те не помагат.
 

Коментари Напиши коментар

23

ПроСоТо

преди 1 месец

м/у другото,сега сериозно:..-Когато бяхме много малки деца,се появи ИСТИНСКА ЕПИДЕМИЯ от вирусен менингит ..Обаче как ни лекуваха?..-Просто ни връзваха на вратлетата торбичка СЪС ЧЕСЪН,и .."отново ескадроните летят"..И о,чудо!..-Оцеляхме бе!..

22

ПроСоТо

преди 1 месец

Я!!!!!...Че тия симптоми СЪЩИТЕ като на коковида бре!..Б.маа му!...И ся какво да га пишем менингита?..-Я дайте да га "кръстим" "КОКОВИД",оти адна е "пътеката" за коковида,а друга-за..абе "безобидния" менингит..

21

българка

преди 1 месец

Темата за менингита е много сериозна ! Четох коментарите и искрено се смях, браво на зевзеците с чувство за хумор ! Освен това научих нови смешки от казармата ! Благодаря !