Снимка: БГНЕС
5-годишното дете с менингит е починало в петък в болница в София. Това каза в ефира на Нова тв проф. Тодор Кантарджиев. Според него в градината няма паника.
 
Вчера стана ясно, че в детско заведение в столичата е регистрирано огнище на заразата. Няколко деца и двама възрастни са дали положителни проби. Направено е масово изследване в градината.
Още по темата
 
"Тествани са децата от групата на починалото, както и от съседните – около 30 деца и 8 души персона. 11 деца имат микроба причинител на менингита. От персонала двама души са дали положителна проба", поясни проф. Кантарджиев. 
 
Медикът обясни, че понякога тежките инфекции се развиват много бързо, в рамките на дни и дори часове. 
 
"Знаем много малко за случая. При всяка внезапна смърт се прави разследване. Там не се месим", уточни той.

„Носителството на бактерии, които могат да предизвикат засягане на централната нервна система, имат много висока степен в детските колективи и училищата. Трябва да се търси веднага медицинска помощ. Писал съм писма многократно до всички директори на детски лечебни заведения да се изпраща материал за бактериален менигит в Националния център по заразни и паразитни болести. Можем да поставим диагнозата за часове”, каза още професорът.  
И допълни, че РЗИ е наредило да се направи дезинфекция в детското заведение. „Мисля, че час по-скоро градината може да започне работа. Децата, които взимат антибиотик в рамките на 2 дни, вече са безопасни. Заразата се предава само от човек на човек”, обясни Кантарджиев.

Кантарджиев коментира, че има ваксина за менингит, но не е част от задължителния календар.

Коментари Напиши коментар

61

Анонимен

преди 1 месец

До българинНаистина менингококовивт менингит протича тежко и в повечето случаи летално, ако не се започне своевременно лечение не само с антибиотици, но и големи дози стероиди.

60

Анонимен

преди 1 месец

Подавай си оставката, пенсионерино!

59

Анонимен

преди 1 месец

Не позна.