Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От 1 декември се преустанови присъственото обучение в детска градина "Вълшебство" по предписание на Столичната здравна инспекция след установени случаи на деца, положителни за бактериален менингит, съобщиха от Столичната община.

На 29 ноември от СРЗИ са взети проби от 31 деца и 8 души от персонала, които са били контактни на инфектирано дете. Изследванията, направени от Националния център по заразни и паразитни заболявания, показаха, че 16 деца и 2 възрастни са положителни за наличие на Neisseria meningitidi (менингокок). Веднага след установяване на положителните случаи е организирано изследването на децата от другите 10 групи, посещаващи детската градина.

На 30 ноември директорът на детската градина изпрати резултатите на всеки от родителите на изследваните до момента деца. На родителите беше предоставено и допълнително разяснение, изготвено от консултанта на Столична община Тодор Кантарджиев. Според експертите носителството на този микроорганизъм в носоглътката не застрашава пряко здравето и живота на децата, но се прилага профилактика с антибиотици.

Днес по инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова беше организира онлайн среща на родителите от първата изследвана група с Тодор Кантарджиев, на която те получиха допълнителни разяснения и информация за този тип микроорганизми и начините, по които трябва да действат. При желание на родителите и от другите групи в детската градина, Столична община има готовност да организира и допълнителни срещи.
 

Коментари Напиши коментар

5

млък ве кретен

преди 5 месеца

Виж прочети поне заглавието- градината е в София - панимаеш? Даже и името й са написали-

4

Анонимен

преди 5 месеца

Е това изобщо не е шега ,тази болест трайно уврежда мозъка ,от менингит се умира !

3

Гостенин

преди 5 месеца

Стига се крихте зад "лични днни" - напишете ясно и точно къде е тази градина! За дебибите, дето се подиграват на всичко - е сега да ви дойде тоя вирес да ви видя със какво ще ви бодат и ще има ли време да мислите, обмисляте и накрая да не се лекувате. Настроение - ЗЛОБНО и по двата въплоса!