Снимка: архив, БГНЕС

Едно от децата, заразени с менингит в столична детска градина, е починало, съобщи БНТ. Става въпрос за първото инфектирано дете. То е на 5 години и е било в трета група.

Още по темата

Случаи на деца, положителни за бактериален менингит, затвориха временно детска градина номер 37 "Вълшебство" в София. Преди два дни са били взети проби от 31 деца и 8 служители в градината, които са били контактни на инфектирано дете. Изследванията показали, че 16 деца и трима възрастни са положителни.

Веднага след установяване на положителните случаи е организирано изследването на децата от другите 10 групи, посещаващи детската градина. За родителите била организирана онлайн среща с допълнително разяснения.

"Фактически обясних на хората, че това е носителство, в момента не застрашава живота, тъй като в Националния център по заразни болести изследвахме около 40 материала на 8 работещи, контактували с болното дете и на групата, които са били в контакт с това дете. Знаем кои са децата, които два дена трябва да взимат антибиотик, общоприета световна практика", каза за проф. Тодор Кантарджиев.

В сряда са били изследвани 250 момичета и момчета, посещаващи градината, техни братя и сестри. Резултатите се очакват до 48 часа.

"Въпросите на родителите бяха какво става с другите деца, които са в семейството - братчета и сестричета. Всичко им обясних, казах им, че това се случва, че годишно сме имали винаги такива случаи, които трябва да се ограничават, за да няма повече поразени деца", каза проф. Кантарджиев.

Според експертите наличието на този микроорганизъм в носоглътката не застрашава пряко здравето и живота на децата, но се прилага профилактика с антибиотици.
 

Коментари Напиши коментар

92

Христо Христов

преди 1 месец

В една развита демокрация до третия ден казвали да се пие чай с парацетамол. Добре, че майката имала позната лекарка в България та да иде веднага в спешното. Детето има негативни последствия заради здравеопазването в развитата демокрация. ПП. Демократичните им медии промиват, че е демокрацията с "най-добрата здравна система в европа".

91

Христо Христов

преди 1 месец

"Според експертите наличието на този микроорганизъм в носоглътката не застрашава пряко здравето и живота на децата, но се прилага профилактика с антибиотици." - съпоставяйки това с факта, че дете е починало - е*ем ти и експертите!

90

До 89

преди 1 месец

До Анонимен Ако не си разбрал до сега детските градини и училищата по време епидемии и зимни сезони са инкубатори и развъдници на бактерии и вируси. Такъв микс и мешана скара става от вируси и бактерии там, че нови щамове възниква в тези огнища на зарази. Не случайно има грипни ваканции и базова ваксинация и обезпаразитявани. Друг фактор са хитрите родители дето си пробутва болни деца без да им пука че ще заразят всички останали.