Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общ преглед
Здравният министър Костадин Ангелов призна, че не знае дали това е последната вълна на коронавируса.

По-рано здравните власти обявиха национално затваряне за 10 дни от понеделник. Не е ясно дали то няма да бъде удължено, ще се наблюдава ситуацията. Днес до края на деня ще бъде издадена заповед, в която ограниченията ще бъдат разписани.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова допълни, че ще предложи удължаване с два дни за неприсъствено обучение на учениците, тъй като следва ваканцията им.

Още по темата
Здравният министър отново акцентира на това, че доставчиците на ваксини не изпълняват ангажиментите си.

Днес ще бъде обявено решението на Европейската агенция по лекарствата за безопасността на "АстраЗенека", като очакванията са то да е положително и ваксинацията с препарата да продължи.

"Ваксинираните с "АстраЗенека" да бъдат спокойни, няма риск за тяхното здраве. Ще изчакаме решението на ЕМА и ще продължим напред", коментира министърът. Записаните в електронния регистър за ваксиниране ще бъдат служебно презаписани с дни напред и ще получат съобщения за това.

Според министъра отварянето на заведенията не е било грешка. "Много ясно казах, че ако видим увеличаване на числата, започваме затварянето от там, където сме отворили", посочи той.

Ангелов уточни, че има много по-бърз "оборот" на хоспитализираните, които остават за по-кратко в болница, но не е така за интензивните отделения. Все по-често вирусът засяга деца и млади хора.

Може 10 дни да са достатъчни, може да не са достатъчни, да не предсказваме на събитията, коментира той в отговор на въпроси защо затварянето не е за 14 дни.

По думите му премиерът е съгласен с мерките. Непопулярните решения се вземат от държавници, заяви Ангелов.

24 хил. души досега са имунизираните, които са свързани с провеждането на парламентарните избори на 4 април. Този процес ще продължи до последно. Няма риск, свързан с избирателния процес, ако хората спазват мерките, заяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Кунчев уточни, че желаещите членове на СИК и РИК ще бъдат ваксинирани дори с една доза в оставащото време.

Коментари Напиши коментар

180

Анонимен

преди 1 месец

Като е толкова хубава ваксината на Асъра-Зенека, защо доставките от Пфайзер не се пуснаха за масова ваксинация...ами с нея се ваксинират всички в държавната администрация отгоре до долу, сега и за изборите също с тази...
Защо не използвате АЗ ваксината за вас, а пуснете другата за нас...

179

коце чувала пак

преди 1 месец

Не знае нищо министър се пише медик професор
Като не знаеш си подай оставката женчо
Ти си един страхливец без мнение и *** говорител на най корумпираното управление което сме имали никога

178

До Бийко Геноцида

преди 1 месец

Сигурно и в Чехия, Унгария, Полша и Словакия пак заради Бойко и изборите затвориха, а?