Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Продължават да се увеличават болните и положителните проби за коронавирус. Това ни мотивира да предприемем ограничителни мерки за цялата страна, които да бъдат въведени от понеделник с продължителност 10 дни, каза здравният министър Костадин Ангелов на редовния брифинг на МЗ.

Мерките включват затваряне на заведенията, освен за доставки по домовете. Местата за хранене в хотелите ще организират изхранване по стаите.

Преустановяват се присъствените учебни занятия, както и тези в обучителни центрове, занимални и др. Същата е ситуацията във ВУЗ-овете, в които ще има малко изключения за практики и изпити. Няма да се посещават и детски градини и ясли.

Затварят моловете, в които ще работят отново само хранителни магазини, банки, доставчици на съобщителни услуги.

Няма да има конгресни мероприятия, обучения, семинари и др. подобни.

Затварят фитнес центровете и залите за групови занимания, всички културни и развлекателни мероприятия се прекратяват. 

Няма да има организирани туристически пътувания или групови събития на открито.

Спират посещенията във всички търговски обекти, предлагащи нехранителни стоки с нетна търговска площ над 300 кв. м. Изключения са обектите, предлагащи хранителни стоки, представляващи магазини тип супермаркет и хипермаркет.

Не се допуска организирането и провеждането на тържества от частен характер - сватби, кръщенета и др., с повече от 15 души.

Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за всички възрастови групи на закрито и открито се провеждат без публика.

На всички пазари се създава организация за еднопосочно движение и осигуряване на дистанция от поне 1.5 м.

Министърът апелира ситуацията да не се използва политически.

Целта на мерките е контролът, който имаме върху епидемията, да продължи да бъде ефективен, без да стигаме до всички онези лоши спомени, които имаме от октомври и ноември, каза Ангелов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase