Снимка: БГНЕС

Ситуацията в София определено изисква по-сериозни мерки, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова по време на редовния брифинг на НОЩ.

Тя посочи, че с 35% има увеличение на хората в софийските болници за последните 10 дни.

Над 2100 пациенти има в столичните болници към тази сутрин. Това са показателите от края на ноември, когато ситуацията беше най-тежка.

Още по темата
Фандъкова посочи, че има 36% има ръст на хората, които се нуждаят от интензивно лечение.

"Именно това затруднява разкриването на още легла. На този фон вече трети ден броят на новите случаи е над 1000. Има и ръст на децата, които се разболяват и се нуждаят от лечение в болниците и все повече млади хора, които прекарват тежко заболяването", заяви столичният кмет.

Тя увери, че са обсъждани всички възможности за увеличаване на броя на леглата.

"Зная колко е трудно това решение и колко хора засяга. На първо място това са малките ученици, за които дълго направихме всичко възможно да останат на максимално време в час“, посочи Фандъкова.

Тя уточни, че за децата, които имат нужда от психолози, ще бъде разрешено да посещават психолозите си.

"Продължава и мярката за хората в неплатен отпуск да получават финансова подкрепа в размер на 75% от тяхното заплащане. С повече дисциплина и разбиране, ще можем за много по-кратък срок от време, да помогнем и да намалим натиска върху болниците", добави Фандъкова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase