Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Близо 2 милиона българи ще бъдат ваксинирани до края на годината, заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на парламентарния контрол.

Той представи данни на депутатите, според които България ще получи 3,9 милиона ваксинационни дози тази година, но сроковете за доставка са индикативни и зависят от одобрението на Европейската комисия и възможностите на производителя.

Още по темата
Министърът увери, че се организира процесът на масовата имунизация, която ще бъде правена и от общопрактикуващите лекари:

"По отношение на кабинетите за ваксинация, които са изградени в РЗИ, в лечебните заведения, мобилните имунизационни кабинети, много скоро съвместно с Гугъл ще бъдат представени на картата на територията на България. Ще бъдат видими за всички български граждани. В момента събираме цялата информация, която да бъде качена на сайта на министерството и да бъде достъпна за всички български граждани", посочи Ангелов пред депутатите.

Здравният министър посочи в парламента, че ако Европейската комисия и Европейската агенция по лекарства одобрят документите на производител на ваксина извън ЕС, Министерството на здравеопазването няма да се поколебае да предложи купуването и на такава ваксина.

Ангелов уточни, че като цяло към момента е предвидено България да получи 13 млн.дози ваксини, които гарантират достъп до тях на цялото население на страната ни. Той припомни, че към този момент в ЕС две ваксини са оценени като безопасни и ефикасни и получиха одобрение за употреба в ЕС. Очаква се одобрение на ваксина на още един производител, което означава, че количествата и техните доставки да се увеличат, заяви здравният министър.

Ангелов заяви още пред депутатите, че от 4 февруари може да се възстанови присъственият обучителен процес в страната с връщане на до 40 на сто от класовете от 5 до 12-ти. Заедно с Министерството на образованието и науката ще бъде изготвена такъв тип програма, така че тя да е съгласувана между двете министерства и да носи най-малък риск за преподавателите и другите граждани.

Коментари Напиши коментар

178

Вече

преди 1 месец

требе да ги изгоним и да затворим държавата. И да си оправим нашето и да спрем да слушаме фалшивите новини. Това е решението.

177

до стадото

преди 1 месец

Може много лесно да се отървем от тия ***, още на 4-ти април

176

Анонимен

преди 1 месец

До Наблюдател 2020 година починаха 2200 човека по малко от 2019 ? Никой не е вечен ,само лъжата е вечна ?