Снимка: БГНЕС

Все още не е официално потвърдено, че в България вече го има новият щам на коронавируса. Това заяви пред bTV проф. Асен Балтов, директор на "Пирогов".

Още по темата

Казваме тези неща, не за да плашим хората. Това, което се случва в Европа според мен е трета вълна. Това е в Нидерландия, Франция, Великобритания, Испания. Не са малко нарастващите случаи, това, че сме оазис в момента, не трябва да ни притъпява вниманието, трябва да сме сериозно подготвени, добави Балтов. Говорим за една много по-заразна модификация на вируса.

Този щам е много по-агресивен, навлизайки ще измести по-слабия щам и повече хора ще бъде заразени, уточни професорът. В Пирогов сме готови, тези 450 легла, които бяха разкрити, са готови отново да бъдат включени за пациенти с коронавирус. Около 25% са болните в лечебното заведение, които са с коронавирус.

В момента се грижим за 18 пациенти в интензивно отделение и 100 със средно-тежка форма на COVID-19. Осем души от апаратно дишане успяхме да ги върнем към нормален начин на живот, каза още Балтов.


 

Коментари Напиши коментар

32

Факт

преди 2 месеца

Проблемът е, че този вирус не е като грипа. В България от грип умират малко хода, а от Ковид-19 засега са над 1000 пъти повече.

31

Някой

преди 2 месеца

Ще има много щамове, както при грипа и ще се появяват постоянно. Може би ще се наложи да живеем с този вирус. Дано не, но никой не знае. Притеснява ме за всеки нов щам как ще се случват нещата с ваксината.

30

Щеима хиляди трупове

преди 2 месеца

Ще има хиляди трулове!!! Ще умират пред болниците !!! Като чуят за заразата хората няма да смеят да се приближат !!! Болните ще умират в агония!!!