Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Има не само трети щам на коронавируса, а се появиха щамове и в Африка и в Бразилия, и шести щам в Япония, и ние трябва да се научим да живеем с тях, коментира появата на новия, наричан трети щам на COVID-19. Това каза пред БНР акад. Богдан Петрунов - имунолог, алерголог и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Още по темата

Това, което се случва, са варианти на щама, които се появяват постоянно, каза още акад. Петрунов. Според него те ще продължат да се появяват.

"Трябва да приемем, че коронавируса няма да изчезне окончателно, той ще бъде като с грипа, ще се появява постоянно".

Засега все още няма научно доказателство, че новия щам се е появил и у нас, защото, за неговото доказване е необходимо генетично изследване, което у нас се прави  само в Националния център по заразни и паразитни болести, което се очаква скоро да бъде готово.

Все още не ясно до какви промени ще доведе новия щам,  това ще е ясно най-рано до края на годината, но ще бъде необходима нова ваксина.

Според акад. Петрунов няма основание за разхлабване на мерките на този етап, още повече, че у нас те са от най-леките. Той препоръча да продължим спазването на предпазните мерки като маски, дистанция и дезинфекция.

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 2 месеца

Не разбрахте ли, че никакъв вирус няма - нито нов, нито стар?

18

Анонимен

преди 2 месеца

"Трябва да се научим да живеме с щамовете"

по голяма глупост не бях чувал скоро - като например да се научим да не дишаме или като да ядем камъни. да покаже как и ще се научиме...

17

Д-р Коронис Кауза

преди 2 месеца

"Засега все още няма научно доказателство, че новия щам се е появил и у нас, защото, за неговото доказване е необходимо генетично изследване, което у нас се прави само в Националния център по заразни и паразитни болести, което се очаква скоро да бъде готово"

Нали Балтов вчера обяви че в Пирогов са изолирали новия щам още през ноември миналата година? Нещо май не са се наговорили какво да лъжат.