Снимка: БГНЕС

Моята работа е да издържи системата на здравеопазването в условия с коронавирус. Държавата, с нейните органи, иска да направи всичко възможно да ограничи новия вирус, заяви в Плевен министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след среща с ръководството на Университетската болница "Д-р Георги Странски" и с кризисния щаб.

Още по темата
Ананиев посочи, че е имал за цел да види организацията в болницата, на медицинския и останалия персонал - как се справя при ситуация, в която за първи път се появява при нас коронавирус. Създадена е пълна организация по отношение на необходимия брой легла, както и за преструктуриране на персонала, ако се наложи да се ползват допълнителни легла, увери Ананиев, цитиран от БТА.

По думите му двамата мъже, носители на коронавирус в Плевен, са в добро състояние и нямат някакви сериозни оплаквания.

"Ние ще подпомогнем болницата с най-необходимите предпазни средства. Ще допълним с маски и гащеризони. Тази седмица ще дойде и договореното количество с турския президент Ердоган от нашия министър-председател в пълната палитра от предпазни средства. Естествено, университетската болница в Плевен и болницата в Габрово ще бъдат приоритетни", поясни здравният министър.

"Ще направим всичко възможно да се справим - докладвал съм на правителството, предприема се всичко, което е нужно. Подписал съм две заповеди - с ограничения за Плевенска и Габровска област. Въвежда се карантинен режим в университетската болница - спират се планови операции, плановият прием, детската и женската консултация, посещенията при болни. Ще следим как се изпълняват мерките по превенцията и контрола на заразяванията - има стандарт какво да се прави, за да не се развива инфекцията по-бързо", подчерта министърът.

Той се обърна към хората с призив да спазват всички указания, които министерството е разпоредило чрез здравните инспекции - "много сериозна хигиенна политика във всяко семейство, специално за децата, а ако има притеснения, да се обадим на личния лекар".

Държавата, с нейните органи, иска да направи всичко възможно да ограничи новия вирус, от другата страна сме ние, хората, посочи той.

Попитан в национален мащаб има ли проблем с леглата в болниците, министърът уточни, че в момента болниците имат около 730 легла в инфекциозните отделения, около 230 от тях са незаети - ако се наложи, по предложение на болниците, могат да се разкрият около 600 легла.

Няма проблем от гледна точка за леглата, бе категоричен Ананиев. Държавата има група от болници, на които е принципал - имаме комуникация и с общинските болници; където се яви проблем, ще пренасочваме хора, изтъкна министърът.

От Плевен министър Ананиев отпътува за Габрово, където ще посети МБАЛ "Д-р Тота Венкова".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase