Снимка: БГНЕС

"Искам да успокоя всички. Налични консумативи към болниците има", заяви министърът на икономиката Емил Караниколов, който присъства на среща на правителството с представители на текстилната индустрия в МС.

"Благодаря на българската индустрия, че проявиха 100% разбиране", подчерта министърът. По думите му месечна заявка у нас е за 111 хил. защитни облекла. Те са за гранична полиция, социални и медицински работници. Чакат се доставки от Турция, а за момента в България имаме налични маски и облекла за един месец, каза още Емил Караниколов.

Още по темата
По време на срещата премиерът Бойко Борисов посочи, че страната се нужда е от водонепроникаемо облекло за борбата с коронавируса.

"Максимално бързо да направите модела, кройките. Вече машините на всчики са такива, че са компютри. Дето се вика да ви благодаря, че и вие може да го кажете, че тук не става въпрос за печалби, за спекула, а точно обратното. Да проявим патриотизъм и да покажем, че нацията в такива моменти може да се мобилизира. Това, което като разходи има, ние ще си го платим през Министерство на здравеопазването. Никой не иска да поемете тежест. За нас услугата е, че максимално бързо да знаем, че може да си произвеждаме тези маски, това облекло, съответно калцуни и всичко останало", каза още Борисов, цитиран от "Фокус".

Според него с обща воля ще се преодолее неприятната ситуация.

"Да покажем, че нашата текстилна и шивашка индустрия не е само за ишлеме", допълни още министър-председателят.

"От утре започваме да произвеждаме маски за многократна употреба, въпрос на дни е да бъде подсигурено в страната", заяви по време на срещата Бисер Шарков, текстилен производител, занимаващ се с медицински текстил.

Той коментира и медицинската маска за еднократна употреба. "Такива в България в момента едва ли има повече от 100-200 хил. бройки. Те не се произвеждат в Европа почти. Има производител в Турция, който е зает до юли месец. Това е продукт, който трудно можем да намерим", призна Шарков.

"Вторият тип маски са за индивидуална защита. Те се използват в производтво или там, където се образува плътен прах. Те осигуряват подобна защита. Те осигуряват клас 2 защита", допълни още Бисер Шарков. Той уточни, че ще предостави около 40 000 бройки количества от тях.

"Другият тип маска е такъв тип, която е за мнокогратна употреба. Тя се пере, има клапан респиратор, регулируеми ластици и е налична във варианти за деца, жени, хора с малки лица и за мъже, които сме с малко по-големи лица. Това нещо от утре започваме да го произвеждаме", допълни още Шарков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase