Снимка: Bulgaria ON AIR

На този етап няма нови случаи на коронавирус у нас и засега броят на лицата, дали положителна проба за новото заболяване, остава 4. Това стана ясно след поредната редовна пресконференция на Националния оперативен щаб.

Случаите на COVID-19 са по 2 в Плевен и Габрово.

Още по темата
Голям обаче е броят на контактните лица, които се изследват във връзка със случая на коронавирус в Габрово. Те са 140, съобщи генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски.

В Плевен все още няма окончателен брой на контактните лица със заразения.

Общо 14 проби за коронавирус, изследвани във ВМА, са отрицателни на 8 март. През нощта едва ли ще има допълнителна информация предвид натовареността на лабораториите, заяви проф. Мутафчийски.

"Има поголомен скрининг на персонала в болниците, дори на такива, които са без симптоми. Екипите от щаба не спят повече от 48 часа вече, за да идентифицират, извикат и вземат проби от контактните лица", допълни шефът на щаба.

Той съобщи, че страните, обхванати от инфекцията с коронавирус, са вече 107.

"Версията, че нулевият пациент е дошъл от Гърция отпадна. Няма развитие по този въпрос. Няма специфично действие за коронавирус, има същите алгоритми като при вирусна инфекция", отбеляза Мутафчийски.

По-рано днес от здравното министерство спуснаха 10 важни препоръки към хората във връзка със случаите на коронавирус у нас. Dnes.bg ги публикува отново:

❗️Спазвайте висока лична хигиена - мийте ръцете си редовно. Ползвайте мокри кърпички и дезинфекциращи гелове на спиртна основа.

❗️Избягвайте контакт с болни хора.

❗️Маски е важно да носят болните хора, за да не заразяват околните.

❗️Избягвайте масови прояви и места с голямо струпване на хора.

❗️Не се презапасявайте с храна и лекарства.

❗️Търсете информация от компетентните институции.

❗️Подробна информация и за медицинските специалисти, и за гражданите, можете да намерите на сайта на Министерството на здравеопазването.

❗️Всеки, който има въпроси, свързани с COVID-19, може да ги задава денонощно на информационната телефонна линия на министерството: 02 807 87 57

❗️На сайта на МЗ ежедневно можете да следите и актуалните данни за разпространението на заболяването в световен мащаб.

❗️Няма място за паника - държавата ни е предприела всички необходими мерки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase