Снимка: БГНЕС

Личната самодисциплина в ситуацията е много важна. Нека хората да изчакат, да не се събират, да минат тези седмици, заяви премиерът Бойко Борисов по време на извънредното правителствено заседание.

Големите вериги магазини имат достатъчно продукти, държат запаси за по 30 дни напред. Няма смисъл хората да се запасяват с храни и вода, това само създава паника и тягостно настроение.

В 14 ч. съм извикал при мен големите компании, които се занимават с производство на медицински материали. С много от тях работим – от Велико Търново ще дойдат днес облекла, за да преоборудваме и то в днешния ден. Призовавам нашите сънародници да покажем, че нищо не ни плаши и че сме самодисциплинирани. Борсите се сриват, ще има в световен мащаб тежка финансова криза, така че да сме много единни и дисциплинирани, на макс да работи индустрията, за да помагаме на хората, каза Борисов.

Към министрите Борисов се обърна и заяви, че иска да са му на разположение по 24 часа.

Какви мерки взе държавата?

Правителството отмени всички културни събития на закрито, включително театри, кина и всички свързани с това културни прояви на извънредното правителствено заседание. Първоначалната идея бе това да се случи само за местата, където е отбелязана инфекция на коронавирус, но то претърпя промяна. Министърът на културата Боил Банов обаче допълни предолжението и поиска да се разшири обхавата за цялата страната. "Не от гледна точка на създаване на паника, все пак 400-500 души на затоврени помещения за 2-3 часа рискът е голям", коментира министърът.

По предложение на Националния оперативен щаб бяха отменени и всички спортни мероприятия.

Министерски съвет забрани износа на маски, защитни обекла заради коронавируса. "МВР и ДАНС да използват своите сили за спекула и възникване на спекула. Да не отиват да изкупуват и след това да препродават", призова премиерът Борисов по време на правителственото заседание.

Кабинетът реши още Министерство на здравеопазването да обезпечи, тъй като има осигурено финансиране всички необходими маски, облекла защитни, и съответно там, където няма да преоборудва, да оборудва с нови легла или каквото е необходимо.

Всички спортни събития в България трябва да се провеждат при закрити врата. Това беше предложено от Кризисния щаб за борба с коронавируса и след това гласувано от Министерски съвет. В това число влизат и мачовете в Първа и Втора лига на България, като за тях бе подчертано, че трябва да се играят без публика.

"Затваряйте всичко", заяви Бойко Борисов по време на заседанието на МС. "Ако така върви светът, съм убеден, че ще отложат и Олимпиадата", каза още Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase