Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Общ преглед
За да се реши проблемът с недостига за жилища на военните, МО се готви да сключва сделки със свои терени, срещу които да получава апартаменти.

Според Красимир Каракачанов отстъпеното право на строеж ще реши проблема в големите градове.
Oще по темата
Сега само в София 1200 военнослужещи живеели под наем, а в същото време МО имало няколко терена, сред които и огромен имот от 54 декара пустееща земя в "Обеля", на който би могло да се построи жилищна сграда и армията да получи апартаменти там.

Каракачнов смята, че на това място обезщетението за отстъпеното право на строеж трябвало да включва дори и строителството на детска градина, безплатна за военните.

"Целта е, когато един военен е на работа или на мисия в чужбина, да не мисли за битовите си проблеми", обясни той.

В цялата страна военните, които са картотекирани и чакат за жилище, са 3324. За тях МО плаща наем.

"Един военнослужещ от Ямбол, като го местиш в София, той получава 150 лева за наем, в Ямбол с тях си покрива половината наем, но в София не може и една четвърт да покрие", коментира Каракачанов.

Така че МО ще направи класификация на наемите и в по-големите градове ще плащаме повече за наем.

Военният министър обясни, че наред с вдигането на заплатите в армията, другият ключов фактор е социалният пакет, т.е. осигуряването на жилища и детски градини за децата им.

Каракачанов категорично отрече обвиненията на депутатите от "Атака", че продава имоти на безценица.

Той увери, че политиката му е на добър стопанин и не само, че е продал най-малко имоти като министър, ами дори бил върнал подарени на общини терени обратно във фонда на МО.

Контролът върху сделките бил вътрешен от Инспектората на МО и външен от Сметната палата и други институции.

"Преди мен за 7 години са продадени 300 имота, а откакто аз съм министър на отбраната, 10 имота са продадени, като процедурите за част от тях са наследени от предишното правителство. През 2018 г. са открити 10 процедури, като само 2 имота са продадени, през 2019 г. са продадени 4 имота. Общо 16 имота са продадени за последните три години", посочи Каракачанов.

Той допълни, че в същото време е върнал 57 декара във фонда на МО, които са били подарени преди години на община Поморие, както и други 6 терена в Пловдив.

"Няма свръхпродажба на имоти, откакто съм министър, така че обвинението, което тиражирате в медиите, е лъжа, няма масово продаване на имоти с отпаднала необходимост. Това, което казвате, че продаваме острови, полуострови, архипелази, жълти павета и това не е вярно. Бъркате вероятно с остров Чукотка и полуостров Крим, като говорите за полуострови и архипелази“" обърна се към депутатите от "Атака" Каракачанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

61

библиотекар

преди 4 години

каракопанара какви пари прибира на месец от ВТК ама кой да го пита

60

Анонимен

преди 4 години

Армията е максимално съкратена за да може Каракачантата да продава освободените имоти на МО

59

Анонимен

преди 4 години

т.е готви се да връща нещо което съществуваше до 89г-на военните им даваха жилища първо ведомствени пък като работят няколко години им даваха право да си ги закупят -въобще така като гледам май всичко от преди 89година си беше добре -икономика здравеопазване образование -само екскурзиите по света са единственото което ни липсваше но беше от ония мерки на Запада -сега връщат и вестниците на пощите -друго ще върнат ли от това което разрушиха -напр българите от чужбина ще се върнат ли

fallback