Снимка БГНЕС

В София от вчера заседават комисиите към НАТО, а в понеделник се очаква в страната да пристигне генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.

“Ние се нуждаем от брегова система за противокорабна защита и ако има държава, която би желала да разположи такава система, това би усилило нашата защита в Черно море.”

Това заяви министърът на отбраната Атанас Запрянов пред журналисти. По-рано по време на заседанието на Комисията по сигурност и отбрана към НАТО той на няколко пъти поиска алиансът да инвестира в укрепването на Източния фланг, част от който е България.

В понеделник ще бъде приет и общ документ на асамблеята, в която членуват 32-те съюзнически държави. С документа Алиансът ще отиде на срещата на върха през юли във Вашингтон. Поводът София да приеме заседанието на парламентарната асамблея е 20-годишнината от членството на България в НАТО.

“Ние имаме приложение на конвенцията от Монтрьо и алиансът не участва с кораби в Черно море. Стана дума вече, че в противоминната операция, която провеждаме с Турция и Румъния, сме поканили определени способности и екипи от НАТО да участват. Това е една посока (б.а. - по която алиансът може да помогне)”, коментира министърът.

Той напомни, че Турция се притеснява, че присъствие на кораби от държави извън Черноморския регион, може да ескалира конфликта и ние уважаваме това решение, “но не можем да си позволим да не се грижим за морската безопасност”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase