Снимка: Pixabay

Над 8800 души се включиха в петиция с искането да се купи медицински хеликоптер.

Страната ни е единствената в ЕС, която не разполага с такъв.

Още по темата
През 2019 г. последният хеликоптер, който беше оборудван за спасяване в планина, беше продаден в Грузия.

Заради това днес доброволци ще внесат петицията в Министерски съвет, за да припомнят, че има огромна необходимост от закупуване на медицински хеликоптер.

"Поводът за създаването на петицията беше състезанието в Банско и спасяването на алпинист в Рила от словашки екип. Ако в момента имахме хеликоптер, още първият ден можеше да намерим бедстващите баща и син в Стара планина. Вероятно вече е твърде късно", заяви пред Нова телевизия инициаторът на петицията Владимир Христовски.

"Получих и много писма. Голяма част от хората, които ми писаха, имат загинали или пострадали близки, което ги мотивира да участват в петицията“, допълни той.

Според него са нужни поне 4 въздушни линейки, защото ако се случат инциденти на няколко места, един хеликоптер отново няма да е достатъчен.

"Времето за реакция при въздушните линейки се скъсява много. Хората се дразнят от това, че държавата е готова да даде 55 милиона лева за правителствен самолет, но нямаме медицински хеликоптер", каза Христовски.

По думите му площадките за кацане у нас на подобен тип машина са 6 – в София, Варна, Бургас и Панагюрище.

Коментари Напиши коментар

79

Гост

преди 8 месеца

А с какъв хеликоптер закараха оня тулуп Христо Мутафчиев от ст.загора до правителствената болница?

78

СССР2

преди 8 месеца

Има медицински хеликоптер, но е само за номенклатурата и приближените до нея.

77

Хан Тервел

преди 8 месеца

Една седмица 30 добре екипирани спасители с кучета и военни дронове не ги откриха ,но ние нямаме хеликоптер и това ни е проблема

. И какво повече ще направи от това един хеликоптер при -18 градуса, ураганен вятър на 2340м надморска височина и видимосъ 5 м.

А, да ще имаме и паднал хеликоптер със медици на борда