Снимка: Булфото, архив

Планински спасители от Дупница и два словашки хеликоптера са спасили пострадал алпинист в района на водопада Рилска Скакавица. Това съобщи за БТА Божидар Джокин от Планинската спасителна служба, който е координирал спасителната акция днес.

Инцидентът е станал след 13 часа, в района на водопада, където са се изчаквали група алпинисти. Единият от тях паднал и получил тежки наранявания.

След подадения сигнал, петима спасители от Дупница отишли на място с моторни шейни от района на хижа "Седемте езера", за да окажат помощ.

В акцията са се включили и два хеликоптера от Словакия, които са били ангажирани с участие в състезанието за Световната купа в Банско.

Пострадалият мъж е от София, има множество фрактури, но беше изпратен за лечение в болницата "Св. Анна".

Голям късмет беше това, че се включиха и хеликоптерите, каза Джокин.

Водопадът Рилска Скакавица е най-високият водопад в Рила планина. Водите му се спускат от височина над 70 метра. Разположен е на 1750 метра надморска височина, уточниха спасителите.

 

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 3 години

Що си дават зор да спасяват баирбудали? Това си е техният избор.

6

самальот

преди 3 години

В България с хеликоптери само Тиквун ходи на мачове на Бистришките тигри

5

Д-р Исня

преди 3 години

Имам един много смотан въпрос....Защо ангажираме хеликоптери от Словакия!!?? Къде бяха словаците, къде бяхме ние, къде сега са словаците, къде сме ние, как стигнахме до под на прасето опашката и защо продължаваме да потъваме? Обратен естествен подбор? Читавото мре или мигрира, а яловото се размножава и управлява? Природна диверсия? Екологичен анти-феномен? Дефектна мутация след 86-та?