Снимка: Архив, Reuters

Българският лекарски съюз /БЛС/ призова да не се вменява вина без доказателства по повод случая с починалата родилка в Плевен.

Още по темата

38-годишната Маргарита издъхна на 26 юли при планово секцио, а новороденото й момченце бе в тежко състояние, но вече е стабилизирано.

"Категорично се противопоставяме на популяризиране на вменена, но недоказана вина, което е и основно правило в постановката и разбиранията на Европейския съд по правата на човека. Докато по създал се медицински проблем, не бъде извършено щателно разследване относно възможните причини за настъпилите последици, всеки гражданин следва да бъде неприкосновен от уронващи името му упреци, както и вменяващи му недоказана вина коментари", пише в позицията на БЛС.

Според съсловната организация не трябва да се създава чувство на вина, тъй като вината винаги е индивидуална, а не обща, поради което е неприемливо укорът за допусната грешка да рефлектира върху цялото съсловие.

"Тиражирането на недостоверна информация, без доказателства и фактология, по особено чувствителна тема като майчиното и детско здраве, създава недоверие към българските медици и нагнетява допълнително напрежението сектора, компрометира лечебно-диагностичния процес и създава предпоставки за агресия у пациенти. Това носи единствено и само негатив за системата и обществото, и не е от полза за никого", категорични са от БЛС.

БЛС заявява и своята категорична готовност да съдейства по всички възможни начини на ИАМО и РЗИ Плевен, органите, които са заети с проверките по случая, за да бъде казусът своевременно разрешен и обществеността да бъде успокоена.

Съсловната организация изказва и съболезнованията си към близките на починалата пациентка.

Коментари Напиши коментар

Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.