Снимка: архив, Булфото

Окръжната прокуратура в Плевен е образувала досъдебно производство за разследване смъртта на 39-годишна родилка, съобщи пред БТА окръжният прокурор на Плевен Ваня Савова.

Маргарита е трябвало да роди момченце на 26 юли във Втора база на Университетската болница "Д-р Георги Странски". Ден преди плановото секцио медицинските прегледи показали, че е напълно здрава, разказват близките й. Въпреки това малко след предполагаемото начало на операцията лекарите им казали, че се борят за живота на жената, а бебето ѝ било в кома заради задушаване.

Маргарита и съпруга й Владислав сключили брак четири дни преди фаталната дата. Имат и медицинско свидетелство, че жената е абсолютно здрава, разказва Владислав пред Нова тв.

На 26 юли в 09:00 часа сутринта близките се събрали да чакат раждането.

"Докато чакахме, лекарите излязоха да кажат на останалите хора, че трябва да изчакат, защото има операция секцио, при която има проблем с упойката. В 10 без 10 група лекари извадиха детето ми на ръце, тичайки с изкуствено дишане. Детето ми се е задушило, ако това не е лекарска грешка - тогава е убийство. Страх ме е да го кръстя, още не е записан… прогнози никакви, ако оживее – ще е увреден", заяви Владислав.

Лекарите завели близките да видят какво се случва с бебето, а през това време носилката с Маргарита била готова да я закара в интензивното отделение.

"Казаха, че там е издъхнала, а това не е вярно, защото, когато минаваше покрай нас носилката, майка ѝ я докосна и тя беше студена. Ние не видяхме никъде кислородна маска, докато уж се бореха за живота ѝ", разказва Владислав.

От болницата няма да коментират случая преди да излязат резултатите от аутопсията.

Окръжният прокурор допълни, че производството и разследването е започнало още в петък. Вече е разпитан съпругът на родилката.

Ваня Савова уточни, че родилката е имала второ раждане. По случая е назначена експертиза, каза още окръжният прокурор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase