Снимка: Pixabay

Опитни лекари с дългогодишен стаж са се борили за живота на починалата родилка в Плевен, но за съжаление изходът е бил фатален.

Това е изводът на зам.-министъра на здравеопазването Бойко Пенков. Той съобщи, че в министерството очакват предварителните доклади за трагичния случай.

38-годишната Маргарита издъхнала на 26 юли при планово секцио, а новороденото й момченце е в кома заради задушаване. Младата жена си отишла заради проблем с упойката, прокуратурата разследва смъртта й.

Още по темата

"Чух се с директора на болницата и с този на РЗИ. Окончателно ще имаме резултат след време, тъй като има направена съдебна патоанатомична експертиза", каза днес Пенков пред журналисти, цитиран от "Фокус".

Той потвърди, че се е създал тежък проблем по време на въвеждане в анестезия.

"Оттам са се водили около час-час и нещо реанимационни мероприятия, които за съжаление не водят до добър изход, а до летален. Това е изключително жалко, съболезнования на близките", каза зам.-министърът. 

Той обясни, че екип на "Медицински одит" и на РЗИ-Плевен са в болницата. След като направят предварителните си доклади, ще има повече информация.

"Оценката е била, че жената е здрава, тъй като е имало планирано секцио, това се появява по време на въвеждане в анестезия. Така че дали е сърдечен проблем или е масивна белодробна емболия, ще кажат колегите съдебни медици и патоанатоми", обясни Пенков.

Той съобщи и че през цялото време с родилката е имало медицински екип.

"Въвеждащият анестезията е много опитен колега с дълги години стаж. Включили са се най-добрите реаниматори. Понеже усилията са били насочени към спасяване на майката, се е получила тежка хипоксия при плода. В момента в "Неонатология" се води борбата за спасяването на неговия живот", обясни още зам.-министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase