Снимка: архив, БулФото
fallback

Качеството на туристическия ни продукт пада заради наболели проблеми като лошите пътища. В това е категоричен Веселин Налбантов, главен секретар на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, според когото чиновници без туристическа култура измислят правилата в бизнеса.

Oще по темата
"И диамантени телевизори да сложим, туристите като пристигат за час и половина от Германия, а от Бургас до Слънчев бряг за 3 часа, за какви четиризвездни хотели говорим“, попита риторично хотелиерът.

Налбантов смята, че проблемът с категоризацията, който уж урежда новата наредба, приета вчера от правителството, е измислен. Той е категоричен, че туристическият бизнес иска да има ред и правила, но те да се създават от бранша като в редица други страни.

Според него новата наредба облекчава само "амбулантната търговия“. "Размерът на телевизорите няма да ни облекчи. Имаме най-добрата хотелска база в Европа, въпреки всички недомислици от страна на държавата, която разреши безразборното строителство. Решенията за телевизорите са дизайнерски, българинът е известен с това, че цени своето и хотелите ни са прекрасни. И в един момент сега трябва да сменим всички тези телевизори по предписания", коментира той.

Налбантов постави като друг остър проблем този с персонала. По думите му университети и училища бълват кадри, които "ядат държавна пара“, но щом вземат дипломата, бягат в чужбина. Не им харесва редът, инфраструктурата, това, че няма сигурност, полиция и правосъдие, смята той.

Според него туристите се дразнят и от незаконно поставените обекти по улиците, които, по думите му, вече са минали 2000 в Слънчев бряг. "Улицата е заета от дюнерджийници, туристите нямат тротоар. В комплекса всичко е перфектно чисто, а отвън е ад, никой не го организира и в един момент общият туристически пакет се получава некачествен“, обясни той.

Затова Налбантов смята, че въпросът не е "да се вкара ток в палатките“, а да се изчистят улиците и алеите в курортите ни. "Ние трябва да си оправим инфраструктурата и сигурността, концесиите трябва да се изчисятт и всичко ще си дойде на мястото", убеден е той.

Хотелиерът изрази мнение против услугата "ол инклузив", защото според него това не е обслужване, а просто масово ядене. По думите му униформеното облекло не е залегнало в категоризацията, а е повече от необходимо туристите да бъдат обслужвани от персонал в прилично облекло и външен вид.

На плажа пък чадърите и шезлонгите не трябва да се плащат, категоричен е той. По думите му има хотели, които предлагат по-евтина нощувка, отколкото струва сянката. По тази причина според Налбантов губим от конкуренцията с Гърция, а не заради нощувките.

"Ако някой дойде да каже къде в Гърция се почива по-евтино, отколкото при нас, съм готов да му заплатя почивката. Даваме достатъчно ниски цени, съобразени с качеството. Натравяния има понякога, но не от ол инклузива, а от тези безразборни дюнерджийници, които са на улицата“, коментира той.

По думите му туристическият сезон е започнал зле, а спадът на рускоговорящите туристи е 30%. “Неразумно, пак по решение на държавата, бяха направени апарт комплекси. Руснаците обедняха, имат 350 000 жилища, преотдават ги и правят търговия, от която в нашата хазна не влиза нищо“, обобщи ситуацията хотелиерът.

Рано е обаче да се каже дали това ще бъде най-лошият сезон от последните години. "Времето е хубаво, наваксваме с бързи темпове", заяви Налбантов. По думите му в Слънчев бряг в момента има много семейства с деца, противно на имиджа му на курорт, в който идват младежи, за да се наливат с алкохол. "Иска се само регламент, качествен контрол на дейностите", категоричен е хотелиерът.

Той обясни, че спадът на руските туристи е донякъде компенсиран и то предимно с български туристи. "Но българинът не е свикнал да плаща бадева – да му искат 36 лв. за чадър и шезлонг и да го подмятат, иска колата му да влезе вътре, а не да му я вдигне паякът", коментира Налбантов.

Той съобщи, че има уверение от министъра на туризма Николина Ангелкова, че ще се ремонтира пътят Поморие – Слънчев бряг, който е в трагично състояние.

"Министърът се съобразява с бранша и разговаря, но отвсякъде има партийни поръчки. Какъв политически кабинет – в министерството трябва да има специалисти", категоричен е той. Според Налбантов, когато се създаде закон, който не може да бъде изпълнен, държавата сама вкарва бизнеса в сивата икономика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

119

Анонимен

преди 8 години

ПИТАМ вечно хленчещият туристически "бранш", не ги ли е срам въобще да говорят при положение, че ДДС в туризма е 10 % (ДЕСЕТ) процента, а на всички други стоки и услуги 20 %, в това число за ЛЕКАРСТВА и ХРАНИ. И тия ще ми приказват как държавата (т.е. всички ние) сме им задължени!!! Я у лево ! Осрахте цялото черноморие с простотията си, от ясно по-ясно че туристи няма да има !

118

Анонимен

преди 8 години

Zaplatata mi e chisti 450lv., ima li hotel za men?

117

Анонимен

преди 8 години

Да си зададем въпроса , защо като се заговори за проблеми , простотия , пияни англичани и липса на руски туристи , на първо място винаги се дава за пример Слънчев бряг и околните курорти ? Защо никога няма проблеми в Албена , в Златните също напоследък ... Простичко е !

fallback