Снимка: Gerd Altmann от Pixabay

В месеца на баловете и шумните празненства около завършването, в обществото отново стана актуална темата за повишената консумация на алкохол. В последните години статистиката е тревожна, защото има повишение в количеството консумиран алкохол сред младите. Тези дни 14-годишно момче беше хоспитализирано в “Токсикология” с алкохолно натравяне, а този случай едва ли ще бъде последен.

Клиниката по токсикология към Университетската болница "Д-р Георги Странски" в Плевен е единственото специализирано лечебно заведение за лечение на деца и възрастни пациенти в Северна България и е пети Център по Токсикология в страната. Началник на клиниката е доц. Д-р Евгения Бързашка - един от водещите токсиколози в страната, но съща така и специалист по Детски болести.

Д-р Бързашка не крие, че в годините на практиката си, е ставала свидетел на всякакви ситуации. Треговата ѝ е, че над обществото ни тегне белега на все по-ранната употреба на спиртни напитки. Случаите сред учениците, за съжаление, зачестяват, споделя доц. Бързашка пред БНР.

Токсикологът допълнва, че алкохолът може да бъде приятел, но и враг на човека. Затова превенцията е много важна - разговорите с родителите от ранна детска възраст, защото последиците са много опасни, започвайки от замайване, увреждане на централната нервна система и се стигне до проблеми с черния дроб.

Доц. Бързашка съветва да се потърси навременна лекарска помощ, но преди всичко - да бъдем разумни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase