Снимка: Bulgaria ON AIR

С една година се отлага либерализацията на енергийния пазар, а аргументите в пленарна зала бяха, че не сме готови и по този начин цената на тока ще се стопира. Тези дни служебният министър на енергетика изрази притеснение, че заради натрупаният дефицит във Фонда за енергийна сигурност може да доведе до по-висока цена на тока.

Цените на световния пазар се сменят непрекъснато.

"Ние тук се опитваме да задържим един механизъм на работа, който е от 80-те години на миналия век. Това, което направиха политиците, е едно голямо престъпление, защото излъгаха страшно много хора, излъгаха, че либерализацията не е нужно сега да я вкарваме. Обещаха на миньорите, че ще им запазят доходите и работата. Това, което виждаме в момента, е истинското нещо, което се случва", каза членът на УС на "Свободен енергиен пазар" Виктор Минчев в студиото на "България сутрин".

Минчев допълни, че цените на свободния пазар непрекъснато падат надолу. В момента на борсите има нулеви цени. “Направи се обещание за 1 млрд. лв. - пари, които буквално ги хвърляме на нищо. И второ - в момента на битовите потребители им се вдига цената, тази разлика между пазарите ще се увеличи", каза Минчев пред Bulgaria ON AIR.

Той поясни, че цените на снабдяване на производство в момента са нулеви, защото има свръхпредлагане заради електроцентралите. "Когато си плащате фактурата, не си плащате само снабдяването, вие си плащате и таксите пренос. Но ако вие минете на свободен пазар със средно притеглена цена от борсата плюс надбавка, което е стандартно в момента, вероятно сметката ви ще падне наполовина спрямо сметката като домашен потребител. Икономиките, които са приели реалността, си трансформират електроенергийната система към зелени технологии. Ние все още се борим политически срещу това", добави експертът.

Той е категоричен, че проблемът е начинът, по който се опитваме да поддържаме ТЕЦ "Марица-изток 2" на максимална мощност. Това трябва да е централа, която да подкрепя системата, когато има нужда от това. Според Минчев така само си прахосваме парите. “Този процес на бягане от общия пазар се увеличава, заради което на свободния пазар дупката, която се получава от свръхпроизводството, ще се увеличава. Бизнесите искат да излязат от пазара, да разчитат на собствени сили", каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase