Снимка: БТА, архив

Сянката на плажа може да е безплатна от следващото лято, стана ясно от думите на министъра на туризма Николина Ангелкова.

Още по темата

"Министерството на туризма е разработило примерна концепция, която предстои да бъде обсъдена с всички заинтересовани. Целта е сянката да бъде безплатна за туристите, да намерим този механизъм, който да ни позволи да не плащаме за чадър и шезлонг на плажа или да ползваме примера на Гърция и Турция – да си платиш кафе или сок и да ползваш безплатно чадър", обясни тя по bTV.

Според нея с общи усилия вариантите на решение ще могат да се приемат и от концесионерите, които по думите й няма да бъдат ощетени.

За приетата вчера от кабинета Наредба, свързана с нова категоризация на хотелите и ресторантите, Ангелкова коментира, че изискванията са съобразени с европейските за високия клас хотели.

Според нея е много важно, когато потребител плати за дадена услуга, да получи това, което очаква.

Ангелкова каза, че за първи път се въвеждат изисквания по отношения на услугата "ол инклузив" -  качество на храната, разнообразие на менюто и че няма да ни сервират "чорбата от снощи".

"С новата наредба сме се опитали максимално да регулираме и да подскажем какво е необходимо", каза още министърът.

Ангелкова смята, че отпадането на изискването за сервиране за определено време ще доведе до саморегулация, ако заведенията искат да бъдат посещавани.

Нямаме ресурс да засичаме всеки един сервитьор дали е нарушил правилото за колко време да сервира, призна тя.

По думите й изискванията за къмпингите са минимални – трябва да има електричество и течаща вода. Ще бъдат регламентирани и размерите на палатките, които ще се разполагат в тях.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase